Все още нова технология, смарт часовниците пораждат много въпроси у всички. Съвсем малко по-назад във времето, преди няколко месеца, когато Android Wear се появи през март, имаше много причини, които да ни развълнуват от новината и още толкова да ни накарат да бъдем скептични към новото предложение. 

 

Донякъде дори продуктът породи чувство на несигурност у критици и потребители. Но всъщност няма лоши изненади, просто отговорите идват с времето. За сега базовият интерфейс остава същият, а в допълнение в бъдеще, производителите най-вероятно ще добавят и предварително инсталирани приложения в смарт часовниците. 

 

За да задоволим любопитството на феновете на новите технологии, от ComputerWorld ни представят 7 неща, които бихме искали да знаем за смарт часовниците с Android Wear, а също така и отговорите им, разбира се. Вижте какво ще могат и какво не умните часовници. 

 

1. Какви видове сензори ще поддържа Android Wear?

Ще има акселерометър, компас, жироскоп. Добавянето на нови сензори най-вероятно ще бъде едно от нещата, с които часовниците с Android Wear ще се отличават с всеки нов модел в бъдеще. Ще бъде интересно да се види дали ще се появят и други сензори, за които не знаем или не се досещаме.

 

2. Какъв вид допълнителен хардуер ще е нужен за постигане на автомация на домовете ни? 

Това определено е особен въпрос. Когато Google представиха през март Wear, ни пуснаха и видео, което показва как някой отваря гаражната си врата като казва само : „Okay, Google, open garage” на умния си часовник. Към момента обаче, няма следа от такава вградена поддръжка за подобна команда, а дори няма и слухове за  хардуерни партньори, които да могат да предложат такава функция в близкото бъдеще. 

 

За сега това, което часовниците могат в помощ на организирането на домашната обстановка е контрол с приложение върху крушките и системите за осветление на Philips Hue. Най-вероятно ще видим повече от тези опции, когато тази така наречена екосистема на Wear продължи да се разпростира. 

 

3. Колко чувствителни ще са Android Wear устройствата, когато става въпрос за гласови команди?

Гласовите команди заемат голяма част от „изживяването“ Android Wear. Освен командата “OK, Google” за събуждане, едни от първите маркетинг материали на Wear показват, че потребителите могат просто да казват на глас “Reply”, когато искат да отговорят на ново текстово съобщение, което са получили на своите часовници. 

 

За сега все още Reply функцията не е влязла в употреба, но явно подлежи на разработка.  Имате достъп до “OK, Google”, когато кликнете върху дисплеят ви или размърдате ръката си „за да го събудите“. Т.е. когато е активен, можете да му зададете гласовата команда, но разбираемостта вече зависи и от това колко е шумна обстановката край вас, колко силно и ясно задавате командата – точно както и при другите Android устройства. 

 

4. Какъв живот на батерията можем да очакваме от устройствата, използващи Android Wear?

И Samsung Gear Live, и LG G Watch изглежда да разполагат с еднакъв капацитет като издръжливост на батерията и най-вероятно (все пак зависи и от интензитета на ползването им) ще издържат вярно през целия ден, но през нощта ще се налага да ги зареждате отново и отново. 

 

5. Остава ли екранът пуснат през цялото време, изобразяващ часа в действителност?

Всъщност това зависи от вас. По подразбиране, часовниците с Android Wear седят в един по-блед режим през цялото време – нещо като черно-бяла версия на циферблата на часовника ви. Когато докоснете дисплея му или повдигнете ръката си, той светва в пълния си блясък.  Можете разбира се, и да настроите часовника си да изглежда тотално изключен и при движението на ръката ви екранът да се освети , но все пак това е часовник и може би не е най-добрата идея да изключвате точно тази негова функция.

 

6. Ще могат ли приложенията в действителност да ви вършат работа или само ще ви изпращат нотификации на вашите Android Wear устройства?

Да, ще могат. Вече се разработват много приложения със спецификите за смарт часовници, за да можете да ги използвае директно. Такива ще са тези, свързани с организирането на дома, за които писахме по-горе или ще можете да си поръчате храна и др. 


7. Ще могат ли часовниците с Android Wear да изпълняват функциите на самостоятелни смарт устройства? 

Нека не се бъркаме – смарт часовниците определено са предназначени като допълнителни устройства, свързани към вашите смартфони. Е, все пак без смартфон наоколо, смарт часовникът няма да е тотално безполезен. Ще продължи да изпълнява функцията на часовник , показващ ви времето и датата. Ще можете и да задавате настройки на таймер, хронометър. Основните функции, свързани с фитнес тренировките също ще са достъпни и без връзка със смартфон, също и компасът ви ще се справя добре и...това е всичко. 

Както сте очаквали, часовникът няма да може да възпроизведе някоя аларма, ако тя не е синхронизирана с графика от смартфона ви. Гласовите команди също няма да работят, ако нямате връзка. Колкото до музиката – все още не могат да възпроизвеждат такава, но ще могат да контролират аудио устройства, отново свързани с вашия смартфон.