Ако възнамерявате да си купите Solid State Drive (SSD) диск за своя десктоп или лаптоп, ето няколко неща, които трябва да знаете, преди да приемете предизвикателството.

 

Като цяло, SSD са хард дискове, без никакви движещи се части. Това е като карта с памет, използвана в цифровите фотоапарати. Липсата на движещи се части позволява прехвърлянето на данни при максимални скорости.

 

Някои от вас могат да мислят, че те са скъпи и може да не желаят подобен ъпгрейд, но тогава със сигурност ще пропуснат подобренията, които SSD дисковете предлагат. Други пък може би си мислят, че 128 GB или 256 GB капацитет е недостатъчен за всичките им програми и файлове.

 

От Gizmodo обаче ни уверяват, че каквито и да са опасенията ви, добре е да прегледате информацията, която предлагат, за да се уверите, че закупуването на SSD диск е напълно оправдана и полезна стъпка за вас.

 

Ето 5 неща, които трябва да знаете за SSD дисковете.

 

1. Очаквания за изпълнение

Ако смените твърдия диск на вашия компютър с Solid State Drives веднага ще ви направи впечатление бързото зареждане на системата. Програмите и файловете ще стартират и ще се зареждат по-бързо, а резултатите от търсенето ще се появяват по-бързо. Освен това компютърът ви ще стане много по-тих, тъй като SSD не съдържат движещи се части. Друго добро нещо, което най-вероятно ще забележите в дългосрочен план е, че SSD също използва по-малко енергия в сравнение с конвенционалните твърди дискове, a това означава по-дълъг живот на батериите за лаптопите. От друга страна обаче SSD няма да позволи на вашата система да стартира видео, докато играете на някоя PC игра, a и графиката на играта няма да е по-гладка, нито пък ще зарежда уеб страниците по-бързо.

 

2. OS и миграция на приложенията

Тази информация не засяга тези, които са си купили чисто нов модел с SSD, а за тези които правят ъпгрейд с SSD. Някои производители включват SSD диск, който съдържа софтуер за мигриране на цялата операционна система. Диска идва със CD и устройство, което ви позволява да свържете вашия SSD към вашия компютър чрез USB за процеса на миграция. След като сте готови можете да инсталирате SSD в системата ви и сте готови. Въпреки това миграцията не се препоръчва. Прехвърлянето на цялото съдържание без да инсталирате програмите правилно, може да доведе до проблеми. Най-добрият начин за това е да преинсталирате операционната система и да инсталирате всички програми, от които се нуждаете.

 

3. Цените не са непоносими

Когато Solid State Drives излязоха за първи път на пазара, цената им беше непоносимо висока за по-голямата част от потребителите. Цените им обаче падат с всяка измината година, и много производители предлагат добри оферти. Можете лесно да ги различите по цената, например 64 GB SSD струва колкото един 128 GB диск. Solid State Drives днес се предлагат в разнообразие от капацитети за съхранение: от 20 GB до 1 TB. Начинът, по който може да разберете дали си струва парите е да се определите цената на 1GB, а също и от колко пространство за съхранение се нуждаете.

 

4. Ограничения за съхранение

В идеалния случай, 128 GB ( а в някои ситуации и 64 GB ) са достатъчни за операционната система, програмите и някои игри. Вие не трябва да съхранявате музика, филми и снимки на Solid State Drives, защото те ще заработят по-бавно. Вие няма да усетите значителна промяна при стартирането на компютъра или стартирането на програмите, но скоростите на трансфер на файлове може да се забавят малко, поради което SSD трябва да се използва само за инсталирането на операционната система и приложенията. Друга причина да не съхранявате медийни файлове на Solid State Drives е, че скъсявате живота им. Колкото повече записвате или правите трансфер на файловете записани на диска, толкова повече го хабите. Като алтернатива, можете да опитате облачното съхранение, за да спестите място на вашата система.

 

5. Монтаж и гаранция

Ако знаете как се инсталира хард диск на настолен компютър не би трябвало да имате проблем с инсталирането на Solid State Drive. Все пак, има няколко неща, които трябва да имате предвид когато инсталирате SSD на вашия лаптоп. Всички лаптопи са изградени по различен начин и при някои модели може да се наложи да разглобите по устройството си, за да инсталирате SSD, така че би било добре да имате поне малко технически познания. Също така е много важно да получите достъп до BIOS и да промените или да конфигурирате настройките на SATA от IDE към AHCI. Това понякога се нарича SATA Mode Selection или SATA Modе и ви гарантира, че можете да получите максимална производителност от вашия SSD. Другото нещо, което трябва да имате предвид е, че ако отворите ноутбука си преди да му е изтекла гаранцията, вие я анулирате.