Умните телевизори започнаха бавно да заемат място в нашите домове. Това се случи благодарение на популярността на смартфоните (и особено на прочутия iPhone), които станаха пионерите на концепцията за „свързано устройство“. Е, смарт телевизорите са естествената еволюция на обикновените телевизионни апарати.

 

Дали обаче това обяснява всичко, което представлява един смарт телевизор? Какво точно прави един „умен“ телевизор и защо го наричаме така?

 

Терминът „Smart TV“ („Умен телевизор“) е въведен за първи път от Samsung и в последствие е приет от LG и Philips. Въпреки това, не всички компании от IT индустрията са категоризирали своите продукти по този начин.

 

Sony например, са решили да използват за своите маркетингови цели наименованието „Internet TV“ („Интернет телевизори“). Това обаче очевидно е като продуктов синоним на цялата категория „умни“ („смарт“) телевизори, които най-общо имат интернет свързаност и поддържат интернет услуги.

 

От CNet обръщат вниманието ни към тази информация за смарт телевизорите, която според тях за мнозина ще е много полезна.

 

1. Какво представляват смарт телевизорите?

Подобно на смартфоните, и смарт телевизорите предлагат редица свързани с интернет услуги – нещо което нормалните телевизори не могат да предложат. Тези телевизори използват приложения, осигуряват поточно предаване на мултимедия, предлагат възможност за уеб сърфиране, игри. Най-важното, което трябва да знаете по тази точка е стандарта Internet Protocol Television (IPTV ), който е специфичен стандарт за интернет видео, но в днешно време се използва като обозначение за всяко видео стриймвано през интернет към вашия телевизор.

 

2. Защо ми е необходим смарт телевизор?

Умните телевизори имат много полезни функции, но има една, която обещава да революционизира начина, по който използваме нашите телевизори. Умните телевизори използват система наречена DLNA, която ви позволява да стриймвате медия от компютри или телефони към вашия телевизор. Ако сте изтеглили много видео клипове или музика от интернет и имате смарт телевизор, може да получите достъп до това съдържание директно до телевизора си, без да ви се налага да го копирате на диск или USB флаш устройство.

 

3. Как мога да свържа телевизора си към интернет?

Всички смарт телевизори в момента приемат Ethernet кабел в задната си част, докато повечето модели подкрепят и безжична връзка. За да се свържете с интернет ще трябва да създадете домашна мрежа, а този процес е много подобен на свързване на лаптоп.

 

Някои телевизори поддържат Wi-Fi безжична свързаност, но изискват свързващо устройство за това, което обикновено струва около $ 100. Предпочитаният метод според анализаторите е кабелна връзка, която осигурява по-стабилна свързаност.

 

4. Знаете ли, че …?

Умните устройства съществуват от доста дълго време. Според Wikipedia, първият смартфон се появява през 1993 година. IBM Simon е телефон със сензорен дисплей като основните му приложения са били календар, телефонен указател, световен часовник, бележник, калкулатор, e-mail, и игри. Това устройство не е предлагало нищо, което днес може да ни удиви, но тогава е било трудно да се повярва в съществуването на подобна технология.

 

5. Какво можем да правим на смарт телевизор?

Като изключим това, че липсват някои функции на производителността, като например,  електронна поща и текстообработка, умните телевизори приличат много на компютър. Те ви позволяват да сърфирате в интернет, да гледате YouTube клипове и да използвате социалните мрежи. Някои модели смарт телевизори (например тези на Samsung ) в момента поддържат Flash. Най-вълнуващата възможност на смарт телвизорите е възможността за достъп до видео по заявка (Video on demand – VOD) услуги. Skype е друго полезно приложение, и ако добавите уеб камера, ще можете да говорите с приятели и роднини на вашия телевизор.

 

6. Как работят приложенията за телевизири?

Всички смарт телевизори имат начална страница, която ви позволява достъп до различни функции, както и линк към магазина за приложения. В момента, всички приложения, достъпни за смарт телевизорите са безплатни, но производителите се надяват да приспособят най-популярните платени приложения за мобилни устройства към телевизорите.

 

При моделите на Sony и Panasonic новите функции се изтеглят автоматично, след като има такива, и стават достъпни от главната страница. Въпреки това, Panasonic наскоро обяви свой ​​собствен App Store, така че това може да се промени скоро. В момента има приложения за интернет радио, прогноза за времето и за развлечения и игри.

 

7. Мога ли да използвам приложения за мобилни устройства на smart TV?

За съжаление, всички различни модели телевизори имат свои собствени уникални операционни среди и вие не може да използвате приложения предназначени за едно устройство на друго. Въпреки това, повечето умни телевизори имат свои приложения за отдалечен достъп за Android и iOS, които ще ви дадат възможност да управлявате телевизора от всяко място в къщата.

 

8. Ами ако аз не искам нов телевизор?

Ако сте си купили наскоро телевизор с плосък екран, има и друг начин да получите функциите на един смарт телевизор, без да се налага да купувате нов телевизор. Няколко компании предлагат декодери с интелигентни функции. Инвестирането в мултимедиен плейър също е един икономичен начин да се въведе стрийминг на съдържание към вашата система за домашно кино.

 

9. Как се управлява един смарт телевизор?

Сами разбирате, че не е удобно да управлявате телевизора си от сензорния му екран както е при смартфоните, защото той е на най-малко 2 метра разстояние от вас. Ето защо производителите предлагат няколко различни метода за контролиране на един смарт телевизор. Най-добрият от тях може би е Magic Motion на LG. Той действа като Nintendo Wii и ви дава възможност да посочите предметите на екрана.