Случвало ли ви се е да включите USB устройство в компютъра си и то да не бъде разпознато, докато ако го включите в другите USB портовете на вашия компютър то работи. Дори и да не разбирате много от компютри, това е един от тези компютърни проблеми, които може да се случат толкова често, че вече трябва да имате подобен опит.

 

Въпреки това, USB устройствата са във възход и имат голяма популярност. USB флаш памети или USB зарядни устройства – технологията е навсякъде! Да, на всеки може да му се случи USB устройството му да не работи правилно с компютъра.

 

Очевидно в такъв момент има нещо, което не е наред или с компютъра или с USB устройството, а за да установим точно къде е проблемът трябва да знаем какво да правим ако USB устройството ни не работи.

 

От PC World ни съветват какво да направим, за да разрешим такъв проблем. Ето стъпките на анализаторите от медията.

 

Стъпка 1.

Изключете устройството, след което го включете отново. Това може да оправи проблема.

 

Стъпка 2.

Ако не, изключете го отново, рестартирайте компютъра и след това го включете отново. Опитайте да включите USB устройството и в друг порт, за да прецените къде се крие проблемът ви. Ако проблемът продължава да е налице, трябва да проведете по-сериозни тестове.

 

Стъпка 3.

Опитайте да включите същото устройство на друг компютър, както и да включите друго USB устройство на вашия компютър. Ако устройството не работи и на двата компютъра, значи имате дефектно устройство. Може да решите проблема с актуализиране на драйвера. Отидете на уеб сайта на производителя на устройството и вижте дали има драйвер за Windows на разположение. Ако има, изтеглете го и инсталирайте драйвера. Ако това не реши проблема и устройството ви е все още в гаранция върнете го.

 

Стъпка 4.

Ако устройството работи на друг компютър, но не и на вашата машина, проблемът е с вашия компютър. Той може да е свързан с хардуера или софтуера? Опитайте се да преинсталирате драйвера за USB порта. Ето как да стане това:

- За ваша безопасност направете следното: в Start менюто, в полето Search или в Search чарма на Windows 8, изпишете  restore point и изберете Create a restore point. Кликнете върху бутона Create и следвайте указанията. Не продължавайте докато точката на възстановяване не бъде създадена.

- Затворете всички стартирани програми.

- Отворете Device Manager в Start менюто, в полето Search или в Search чарма на Windows 8, изпишете   device и изберете Device Manager.

- След като вече сте в Device Manager, отидете в секцията Universal Serial Bus controllers.

- Кликнете с десния бутон на първата регистрация и изберете Uninstall. Повторете за всички останали.

- Когато сте готови, рестартирайте. Windows автоматично ще инсталира драйверите.

 

Стъпка 5.

Ако използвате външна клавиатура и мишка, деинсталирането на някои от USB устройствата може ефективно да замрази вашия компютър. Ако това се случи, ръчно рестартирайте компютъра и всичко ще бъде наред.

 

Стъпка 6.

Ако никой от съветите по-горе не помогне, може да има повреда в USB порта. В този случай, занесете компютъра си на ремонт.