С Android 5.0 Lollipop работят едва 10 % от устройствата, но вниманието на потребители и анализатори вече е насочено към следващата версия, понастоящем известна като Android M (Android 6.0).

 

Очаква се най-новата версия да пристигне с подобрени функции за уведомяване, както и Android TV и Android Auto поддръжка, а това определено подбужда любопитството на феновете.

 

Сега благодарение на Tech Radar можем да надникнем в бъдещето. Ето какво може да очакваме от най-новата версия Android M. Преди това разгледайте тези 10 скрити функции в Android 5.0 Lollipop.

 

1. Дизайн и интерфейс

Очакваме Android M да бъде това, което беше iOS 8 след iOS 7: големи промени в интерфейса и приемането на Material Design. Едва ли Android M ще изглежда много по-различно от Android Lollipop, очакваме еволюционна промяна и усъвършенстване, а не нов облик.

 

 

2. Функции

- Подобрени нотификации – Във всяка следваща версия нотификациите винаги претърпяват някакви промени, защото потребителите най-често се оплакват от тях. Говори се, че следващата стъпка на Google за подобряване на уведомленията е да ги обедини във всички платформи. Например, нотификациите които се виждат на вашия компютър няма да се появяват на телефона или таблета ви.

 

- Интелигентен дом - Android 5.0 Lollipop вече се фокусира върху укрепването на платформата и прави опити за предоставяне на по-стабилна и качествена платформа. Smart Home ще бъде все по-важна особеност за Android, предлагаща пълен контрол над вашите свързани устройства у дома и в офиса.

 

- Сигурност – Все повече започваме да разчитаме на своите смартфони и по тази причина сигурността е нещо, което има все по-голямо значение. Google наскоро въведе функцията "find my phone" в Chrome и "kill switch" опцията в Android 5.1, за да направи откраднатите телефони безполезни. Сега е интересно да видим какви ще са по-нататъшните подобрения на сигурността в Android M.

 

- Android Wear – Според докладите, от Apple Watch вече са продадени 1 милион единици (повече отколкото Android Wear устройства ще бъдат продадени за цялата 2015 година) и Google ще търси начин да отвърне на удара. Android M несъмнено ще донесе някои подобрения в начина по който смарт часовниците и смартфоните си взаимодействат.

 

Ще работи ли Android M на моя телефон или таблет?

Android 5.0 Lollipop вече се възползва от 64-битовите процесори и големите количества RAM в новите модели смартфони, така че някои по-стари и по-малко мощни устройства няма да могат да стартират Android M.

 

Android Auto

Според очакванията, Android M ще има значителен акцент върху софтуера Android Auto на Google, като функционалността ще бъде вградена дори в предстоящите модели автомобили като стандарт.

 

Първата вълна автомобили с интегриран Android Auto ще пристигнат през следващата година, но тези ранни модели ще изискват устройство (работещо с Android Lollipop), за да може да се възползвате от новите привилегии. При по-късните модели няма да е така, ако притежавате такъв модел Android M базирана кола ще може да контролирате всичко от музика и забавление до съобщения и GPS без нуждата от смартфон.

 

Какво означава Android M?

Google обикновено избират имена на сладкиши и бонбони за своите Android версии - Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, и Lollipop. Що се отнася до името на Android M, според най-новата спекулация М е за Muffin, но може да означава и Milky Bar, Milky Way, Marshmallow, M&Ms, Mud Cake или Mars.