Представете си, че се е случило най-лошото и вашият имейл акаунт е бил хакнат. В такива моменти е нормално да ви обземе паника, страх и безпомощност. Важно е обаче да не се поддавате на подобни слабости, а веднага след като научите за проблема да действате адекватно.

 

Ако действате бързо и осъзнато, може да оправите тази бъркотия в рамките на няколко часа. От Business Insider ще ни научат как да реагираме след хакерска атака. Това са първите неща, които трябва да направите, за да сведете до минимум щетите в живота си.

 

1. Успокойте се

За да действате осъзнато и да не допускате грешки и възможности e важно да сте спокойни. Така че поемете дълбоко въздух, преди да продължите нататък.

 

2. Върнете си контрола над хакнатия акаунт

Ако не може да се логнете в профила си, първото нещо, което трябва да направите, е да си го върнете обратно. Можете да направите това като се свържете с вашия доставчик на услугата, било то Google, Facebook, Twitter, и така нататък. Всички те имат начини, които ще ви помогнат да си възвърне контрола. Помнете, че колкото по-бързо направите това толкова по-малко щети ще ви бъдат нанесени.

 

3. Променете всичките си пароли

Това е следващото нещо, което трябва да направите дори и за акаунтите ви, които не са били хакнати. Внимавайте с избора на парола, вижте пароли, които не трябва да използваме никога.

 

4. Опитайте и да разбера какво се е случило

Опитайте се да получите отговори на въпроси като: „Дали хакерите са разбили паролата ми?“, „Дали имам зловреден софтуер на компютъра си?“ и така нататък. Това ще ви помогне в следващите стъпки, които ще предприемете за да се защитите.

 

5. Проверете настройките си

Ако хакерската атака е била насочена към вашата имейл услуга, уверете се, че хакерите не са създали услуга, чрез която да получават вашите имейли в бъдеще.

 

6. Предупредете хората, които са обвързани с хакнатия ви акаунт

Много е вероятно, хакерите да се опитат да навредят и на тези около вас. Добре е да свържете с всички тях и да ги предупредите да не кликат върху линкове, които уж вие сте им изпратили.

 

7. Актуализирайте софтуера

Възможно е хакерите да получат достъп до вас чрез вашето устройство. За да се избегнете това в бъдеще, актуализирайте софтуера, който ползвате.

 

8. Проверете другите си акаунти

Уверете се, че другите ви акаунти не са изложени на риск. Проверете за някакво странно поведение от вашите акаунти, като например изпратени съобщения за които вие не знаете.

 

9. Проверете всички свързани с хакнатия акаунт профили, приложения и браузър разширения

Ако хакерите имат достъп само до един ваш акаунт, те могат лесно да стигнат до всички други услуги свързани с него.

 

10. Сканирайте системата си за вируси

Намерете безплатен, добър скенер за вируси, за да се уверите че системата ви не е заразена. Програми като Avast и Bitdefender са силно препоръчвани от специалистите.

 

Вижте какво ни прави лесна мишена за хакерите