Ако батерията на вашето устройство не се зарежда правилно, не мислете, че проблемът е в зарядното устройство или батерията. Решението на този проблем може да бъде много по-лесно, отколкото си мислите.

 

Ако вашият телефон или таблет не се зареждат правилно или не се зареждат изобщо, следните съвети и трикове, може да са ви от полза. И така, какво да направим, ако батерията на джаджата ни не се зарежда.

 

1. Огледайте хардуера

Най-често проблемът се дължи на металните повърхности вътре в USB порта, поради което microUSB изходът на зареждащият кабел не прави добър контакт. Това може да се дължи на производствен дефект или поради постоянното включване и изключване на кабела за зареждане. Всичко, което трябва да направите е да изключите устройството, да извадите батерията и да използвате нещо малко, като клечка за зъби, за да повдигнете малката пластинка вътре в USB порта на вашия смартфон или таблет. Направете това, много внимателно, след което поставете отново батерията и включете устройството.

Ако държите смартфона си в джоба, много е вероятно в порта да е попаднал мъх, който да е причината за лошото зареждане на батерията. Опитайте се да почистите мъха със сгъстен въздух.

 

2. Огледайте кабела на зарядното устройство

Кабелите лесно се пречупват и много е вероятно вашият проблем да се дължи именно на това. Най-лесният начин да разберете дали кабела е повреден е да се опитате да заредите устройството с друго зарядно.

 

3. Сменете батерията

Батериите не са вечни. След няколко години те изведнъж започват да дават проблеми и е време да се сменят. Огледайте батерията и ако забележите, че е деформирана или от нея изтича течност, незабавно я подменете с нова. Разберете защо е добре да изберем смартфон със сменяема батерия.

 

4. Различните зарядни устройства, зареждат различно

Зареждането от контакта, винаги е по-бързо, отколкото чрез PC или лаптоп. USB портовете обикновено осигуряват 0.5A, така че едно зареждане по този начин ще отнеме повече време в сравнение с адаптер с 1A мощност. Дори един USB 3.0 порт осигурява само 0.9A максимална мощност. Освен това, всички джаджи работят с различни зарядни устройства, така че трябва да използвате захранващия адаптер, който идва с вашия смартфон, за да зареждате устройството си. Върху вашето зарядно трябва да има изписана техническа спецификация като 5.0V->1A. Повечето смартфони се нуждаят от 1A (1 ампер), но ако зарядното устройство има по-висок рейтинг на амперите, не се притеснявайте – телефонът ви ще се зареди, но с по-бързи темпове. Ако рейтингът е по-нисък от 1А, то телефонът ви ще се зарежда по-бавно.

 

5. Внимавайте с актуализациите

Софтуерните актуализации и новите версии на Android могат да имат негативно влияние върху живота на батерията, особено ако устройството ви е по-старо. Новите устройства често са оптимизирани да се възползват от най-новия софтуер, опаковани са с по-големи батерии и идват с предварително оптимизиран хардуер.

 

6. Калибрирайте батерията

Калибрирането на батерията може да бъде друг ефективен начин за решаване на проблема със заряда на батерията. Ако нищо друго не помогне, опитайте и това. Ето как да калибрирате батерията на смартфон с Android.

 

Вижте още как да разберем дали батерията на лаптопа ни прави проблем