Windows 7 вече е при потребителите от няколко месеца. В центъра на вниманието през последните дни пък е новата мобилна операционна система Windows Phone 7. Сега когато имаме всичко това,  виждаме недостатъците и плюсовете на операционната система и е съвсем нормално да започнем да мечтаем какво би могло още да се промени към по-добро.

 

Windows 8 ще се появи по някое време през 2012 година, и ако Microsoft представи някои радикални промени, то компанията ще спечели голям пазарен дял. Ето списък на нещата, които би било добре да се променят в Windows 8:

 

 

 

1. Радикално нов потребителски интерфейс

През последните години не сме видели радикална промяна в потребителския интерфейс на Windows. Вече е време Microsoft да се откаже от някои функции на Windows, които са се закотвили и не се променят доста дълго време. Например, добре би било, ако Windows Start Menu изчезне. В Windows 8, Microsoft също трябва да се отървете от Alt+Tab и други остарели контроли познати ни още от Windows 95. Тези функции на Windows може да са полезни, ако имате мишка, но нещата не стоят така за потребителите на сензорни устройства. Apple и Google показаха, че има и други възможности за съвременните потребителски интерфейси. Със сигурност, инженерите на Microsoft ще могат да дадат по-добри идеи.

 

2. Нов абстрактен слой

Разбира се, повечето компютри още са с клавиатура и мишка, а това означава, че Windows ще трябва да поддържа и тъчскрийн устройствата, и старомодните компютри. Това е възможно единствено, ако Microsoft въведе нов слой абстракция с нови API.


3. Модулност
Microsoft отдавна обещава за по-добра модулност, но това никога не се е случило. Щом си инсталирате Windows 7, ситуацията вече става във „всичко-или-нищо”. Това е може би най-голямото предимство на Linux пред Windows. Advanced Linux потребителите могат да решат от какви OS компоненти имат нужда, и да инсталират само тях.


4. Мениджмънт за актуализацията на продукти на други компании

Това е трудна задача за операционна система с такава огромна екосистема. Но защо да не се създаде онлайн услугата "в облака", където да се качват софтуерните актуализации, които да се разпространяват от Windows Update?


5. Интегрирани приложения за виртуализация

Точно както Microsoft е напълно интегрирана с XP режим в Windows 7, така и интегрираните виртуални приложения трябва да станат неразделна част от Windows. Това не само ще реши много проблеми със съвместимостта, но по-важното е, че ще бъде голяма крачка напред в развитието на облак услугите на Windows. Представете си, ако можехте да работите с всякакъв вид приложение на Windows, от всяка машина, като ги изтеглите от облак базирана стрийминг услуга, без монтаж и без да се оставят следи относно инсталирането на Windows.


6. Облак услуги и API

Windows 8 може да се превърне в истински облак операционна система, ако цялата екосистема на Windows се премести в облака. Това ще се случи ако Microsoft осигури инфраструктурата, с която други компании ще създават приложения в облак за Windows.