Няма абсолютно никаква причина да не правите резервно копие на вашите данни. По този начин не само ще защитите от загуба безценни снимки, документи и други важни за вас файлове, но и архивирането е много лесна задача.

 

Човек никога не знае кога да очаква нещо неприятно. Това важи еднакво както за природни бедствия в живота, така и за внезапни сривове в работата на компютри и софтуер.

 

Ако искаме да се предпазим, трябва да се научим да вземаме превантивни мерки. Това е особено наложително когато работим с цифрова информация, тъй като може да се предпазим от загубата на ценни данни.

 

Ето устройствата необходими за архивиране на данните ни:

 

1. Външен хард диск

Общото правило за архивиране на данни е, че трябва да имате най-малко три копия на вашите ценни файлове, а единият от вариантите е външен хард диск. Когато си купувате външен хард диск помислете за качеството на включения софтуер за архивиране. Освен това изберете модел, който поддържа стандарта за по-бърз трансфер на файлове USB 3.0. Не на последно място трябва да помислите и за капацитета. Дисковете с голяма памет изглеждат по-скъпи, но си заслужават много повече парите ако пресметнете цената на един гигабайт. Така че не се подлъгвайте по уж изгодни оферти за хард дискове с малък обем, защото те на практика могат да ви излязат на двойна цена. 

 

portable-external-hd_400

 

2. Компактен хард диск

Ако имате конкретни файлове, на които искате да направите резервно копие, което да носите със себе си, вие имате нужда от преносим хард диск. На пазара ще откриете много елегантни, компактни и бързи модели, които поддържат USB 3.0 свързаност и имат лесен за използване софтуер.

 

00150627-photo-iomega-micromini-hd_400

 

3. USB флашка

Ако целта ви е само да прехвърлите няколко файла, можете да използвате USB флашка, защото реално нямате нужда от голямо пространство за съхранение. А ако искате да архивирате данни от мобилното си устройство, може да използвате устройства като Corsair Flash Voyager Go и Leef iBridge. С тях лесно и бързо, без нужда от кабели може да прехвърляте файлове от вашия Android или iOS смартфон към вашия компютър.

 

ironmanusb_400

 

4. NAS устройство

Ако информацията, която трябва да архивирате е огромна, то имате нужда от NAS (Network-attached storage) устройство. Тези малки компютри осигуряват връзка с вашите данни чрез Ethernet връзката на вашия дом, което ви позволява да съхранявате документи, снимки и други файлове от различни компютри на едно сигурно място. Тъй като те изискват само локална връзка, ви помагат да избегнете потенциални проблеми със сигурността, които може да имате при използването на облачни услуги.

 

5big_nas_pro_back_34_left_400

 

5. microSD карта

microSD картите за смартфони не са от такова решаващо значение, както от останалите устройства в този списък, но все пак са решение ако искате да съхранявате файлове извън мобилната си джаджа.

 

how-to-buy-a-micro-sd-card_400

 

6. Облачни услуги за архивиране

След като сте се погрижили за хардуера, време е да изберете и надеждна уеб услуга за архивиране. Тези услуги могат да ‘държат‘ под око вашия твърд диск и периодично да архивират вашите файлове на отдалечени сървъри.

 

unbound-dropbox-sync_400

 

Вижте още идва ли краят на USB флашката