Eдна от най-забележителните черти на новите MacBook Pro е присъствието на Thunderbolt порт. Новата технология, разработена от Intel изглежда ще промени бъдещето на връзката между отделни устройства, след като вече постави нов стандарт за скорост на пернос на данни от 10 Gbps, предаде I4U.com.

 

Intel представиха новата скорост с няколко интересни демонстрации, включващи 30-секундно прехвърляне на пълнометражен HD филм или създаване на backup на музикален файл с продължителност от над 8700 часа само за 10 минути.

 

Въпреки това, невероятната скорост не е единственото предимство на технологията Thunderbolt. С нейна помощ  ще можете да свържете последователно повече от едно електронно устройство към компютъра си. Кабелът има възможността да разделя сигнала на две и по този начин например няколко екрана могат да се свържат чрез един порт.

 

Ако например имате Thunderbolt порт на смартфона си, можете да го зареждате от телевизора си (който също трябва да поддържа технологията) и същевременно да прехвърляте HD филм на него посредством компютър. Ако ноутбука ви има един единствен порт, с него ще можете да свържете максимум до седем отделни устройства.

 

Освен това, свързващият кабел е значително по-малък, а също и входовете в устройствата заемат много по-малко място. Това предимство е от значение, когато става въпрос за малки или тънки преносими устройства като смартфоните от новото поколение. Допълнително, устройството харчи само до 10 W енергия. След като Apple вече започнаха да работят с технологията от Western Digital, Avid Technology и други големи компании започнаха да проектират устройствата си с Thunderbolt. Изглежда, устройството на Intel ще създаде истинска революция в сферата на компютърните технологии.