Project Spartan е името на новия бърз и модерен браузър, който Microsoft ще използват в платформата Windows 10. Интерфейсът на заглавието е създаден така, че той да може да работи по най-добрия начин със смартфони, таблети, ултрабуци и персонални компютри. Компанията увери, че Spartan ще предложи бърза скорост на работа, независимо дали използвате клавиатура и мишка, сензорен дисплей или гласови команди, което е едно от предимствата му, предаде Windows Central.

 

Браузърът е базиран на изцяло нов алгоритъм, който се казва Edge и включва интеграция на гласовата услуга Cortana, за да ни улесни максимално в откриването на съдържание в интернет. Spartan включва поддръжка за геймпадове, което означава, че игрите за Xbox 360 и Xbox One ще могат да се управляват с допълнителните контролери за тях. Лентата за въвеждане на URL адреси е разположена в горната част, като потребителите могат да избират от множество теми, с които да персонализират визията на браузъра.

 

Microsoft Spartan e създаден, за да отговори на най-модерните уеб стандарти и включва поддръжка за WAV Audio, стандарта JavaScript ES6 и персонализирани ActiveX контролери. Добре е да отбележим, че браузъра все още се намира в начална фаза на развитие и ще отнеме време преди компанията да ни позволи да работим с финалната му версия. Microsoft ще продължат да поддържат обратна връзка с разработчиците и потребителите, за да подобрят още възможностите на Spartan.