Сърфирането в интернет доставя невероятно удоволствие. Можете да провеждате интересни проучвания, да откривате и научавате невероятни нови неща, да гледате видео клипове и снимки, и така нататък.

 

Всички тези дейности обаче са пряко свързани с браузъра, така че е важно да познавате добре функционалността на тези програми и да не допускате някои често срещани грешки. От PC World са съставили списък с 4 грешки, които допускаме при работа с браузъра.

 

1. Не архивирате данните и настройките на браузъра

Заразяването на компютъра с вируси, както и системните катастрофи са непредвидими, а те могат да са причина за загубата на данни и настройките на браузъра. Може да си спестите много неприятности като се възползвате от функцията за синхронизация на браузъра, за да запазите настройките на браузъра си както и отметките. Така дори да ви се наложи да преинсталирате вашия браузър, няма да се налага да започвате всичко от нулата. 

 

2. Оставяте вашия браузър незащитен

Споделянето на компютъра с някого е доста рисковано, освен ако имате някакъв вид защитено място. За да защитите данните си може да конфигурирате парола за браузъра. Потребителите на Chrome трябва да използват LockPW. А тези които работят с Firefox, трябва да отидат на Options > Security > Passwords. Сложете отметка до ‘Use a master password’, за да може да заключите браузъра си с парола.

 

Другото нещо, което може да направите е да активирате функцията ‘Guest Browsing’. В Chrome може да направите това като отидете в Settings > People. Сега дори и ако се случи да споделите компютъра си с някой, той няма да може да влиза в настройките на вашия браузър и няма да има достъп до вашите данни.

 

Когато става въпрос за Firefox, функцията за сърфиране като гост е достъпна само за Android версията.

 

3. Не синхронизирате паролите си

Често потребителите си мислят, че използването на два браузъра ще намали производителността им, но това не е вярно. Има начин да накарате Chrome и Firefox да работят в хармония. Кликнете тук, за да разберете повече за тези 7 начина да направите Firefox и Chrome да работят като един браузър.

 

4. Често възстановявате фабричните настройки на браузъра

Възстановяването на настройките на браузъра по подразбиране е бърз начин да забравите за експерименталните промени, които сте направили. Уловката е, че не можете да използвате функцията за нулиране избирателно. Тя засяга дори настройките, които искате да запазите. Ето защо ние ви препоръчваме да използвате този метод само в краен случай.

И все пак, ако ви се наложи, ето как можете да възстановите фабричните настройки на браузъра си:

 

- (Chrome) Отидете в Settings и кликнете върху ‘Show advanced settings’. Под ‘Reset settings’, кликнете върху бутона ‘Reset settings’.

- (Firefox)  Опцията за възстановяване на фабричните настройки (‘Reset settings’) ще откриете под Help > Troubleshooting Information. 

 

Вижте защо Chrome използва прекалено много RAM