Днес трудно можем да си представим комуникацията без бързината и удобството на електронната поща, но защо получаваме и нежелани писма? Защо точно на нас ни изпращат тези писма? 

 

Въпреки всички усилия, които се полагат, спамът продължава да съществува. Може би това се дължи на наши грешки в използването на имей услугите.

 

Вижте тези 4 грешки, които увеличават спам съобщенията в инбокса ни.

 

1. Кликате върху "Unsubscribe"

Нашият инстинкт е когато отворим спам веднага да кликнем върху бутона Unsubscribe, за да се отпишем от тези рекламни писма. В 90% от случаите обаче след 1 седмица пак започват да ни затрупват с писма. Това се случва, защото с натискането на бутона вие информирате спамъра, че е открил имейл адрес, който е в употреба. Ако получите спам оферта, най-доброто решение, което може да направите е да изтриете писмото. Не отговаряйте и не се опитвайте да се отпишете, не се обаждайте на телефонни номера, които са написани в имейла. Не изпращайте никакви пари, данни за кредитни, дебитни карти или други лични данни, които измамниците ще използват, за да ви навредят.

 

2. Отговаряте на спамърите

Когато отговаряте на спамър с молба да спре да ви изпраща имейли, вие допускате две големи грешки. Първо с този отговор, вашия имейл доставчик ще мисли, че подателят на този имейл е легитимен и занапред няма да спира новите имейли от него. Второ – просто информирате спамъра, че този имейл се ползва. Запомнете, не бива да взаимодействате със спам съобщения.

 

3. Вашите приятели използват ‘CC’ функцията

Когато приятелите или колегите ви използват ‘CC’ функцията в имейл услугите, всеки друг получател в групата може да видите вашия адрес. Ако някоя от техните имейл акаунти бъде хакнат, вашият имейл адрес лесно може да стане жертва на спам атаки. Ето защо, когато се налага да изпратите имейл до дълъг списък от хора, въведете имейл адресите им в областта ‘BCC’ (Blind carbon copy), а не в полето ‘CC’ и помолете вашите колеги да правят същото.

 

4. Нямате навика да четете дребния шрифт

Сайтове със съмнителна репутация, в които се регистрирате, може да продават незаконно имейл адресите на потребителите си на други фирми и спамъри. За съжаление, няма какво да  направите в този случай, освен да не се регистрирате в сайтове, които са ненадеждни.

 

Вижте осем неща, които не предполагате, че може да се направят с имейл