Конкуренцията в пазара на смарт часовници е по-ожесточена от всякога, след премиерата на първия модел на Apple в този сегмент. Анализатори от IHS Теchnology успяха да се сдобият с дългоочакваното устройство и го разглобиха на съставните му части. Благодарение на този експеримент разбираме и каква е реалната цена на иновативния часовник Apple Watch, съобщава Geek.

 

Oказва се, че базовата Sports версия на устройството с 38-милиметрова каишка е произведена за едва $83.70, докато тя се продава на пазара за около $399. От своя страна това означава, че чистата печалба на Apple от продажбата на всеки модел е цели 76%. Най-скъпата част на смарт часовника е неговия 1.3-инчов OLED дисплей с резолюция от 272х340 пиксела и технологията Force Touch, който струва $20.5.

 

Процесорът, с който работи Apple Watch е произведен за $10.5, а 8GB NAND флаш памет на Toshiba, която използва устройството е $7.20. Данните на анализаторите са поредното доказателство за стратегията на технологичния гигант, която предвижда тя да печели максимално от продажбата на всеки един продукт. Ще е интересно да видим дали Apple възнамеряват да намалят цената на своя часовник, за да му позволят да се конкурира успешно с популярните модели с Android Wear.