Дори няма нужда да знаете английски език, за да разбирате значението на двете думи „гийк“ и „нърд“. Те са си навлезли в българския език с оригиналното звучене, тъй като са доста трудно преводими. Освен това, те се появяват най-вече в технологичния контекст, където така или иначе термините запазват оригиналните си имена от английски.

 

Тези два термина, обаче, доста често се използват взаимозаменяемо не само от българи, но дори от хора, за които английският език е роден. Ние бихме нарекли с което и да е от двете имена човек, който се интересува прекалено много от технологии и на пръв поглед не води кой знае какъв социален живот. Според Memeburn.com, обаче, двата термина се отнасят за два различни вида хора. Ето каква е разликата.

 

1. Кратка история

Думата geek се появява за първи път в контекста на цирка. Гийкове били наричани тези акробати, които изпълнявали най-сложните имена. По-късно, думата придобила негативна конотация. Що се отнася до nerd, тази дума е измислена от Др. Сюс през 1954 година и означава „човек, който се учи правейки грешки, за които предварително е бил предупреден“.

 

2. Характеристики на гийка

Гийкът си пада по продуктите на Apple, държи да изпробва новите технологии преди всеки друг, експерт е по нещо специфично, което често  е непознато за доста хора, има доста обширни знания, може да бъде много претенциозен, носи тениски с иронични надписи, хобитата му включват неща като колекциониране на джаджи, гледане на независими филми, хакване и така нататък.

 

3. Характеристики на нърда

Нърдът е обсебен от различни академични дисциплини. Той е интроверт, асоциален тип, има различни знания, които доста често се оказват непрактични заради широките му увлечения по игри, филми, наука, компютри и така нататък. Използва Windows, а хобитата му включват неща като компютърно програмиране, астрономия, участие в LARP събития и така нататък.

 

4. Възможни професии за двата типа

Гийковете най-вероятно са уеб дизайнери, IT спецове, специалисти по маркетинг, графични дизайнери, гейм дизайнери, бармани в луксозно кафене, предприемачи или служители в музикален магазин. Нърдовете по-често работят като авиационни специалисти, професори, програмисти, инженери, IT спецове, изобретатели или служители в магазин за наем на видео.

 

5. Любов

Правилото е: гийковете си падат жени или мъже различни или подобни на тях. Това не е от съществено значение. Нърдовете, обаче, винаги търсят половинките си в обкръжението си.

 

6. Предпочитани филми

Един гийк би изредил следните филми сред любимите: „Дони Дарко“, „Трон“, „Office Space”. Един нърд би включил в графа любими „Властелинът на пръстените“, „Бойна звезда Галактика“, „Стар Трек“ и „Матрицата“.