Преди 31 години през юли, Sony направи революция при портативните аудио-касетофони. Уокмен се превърна в икона на музикалната култура, позволявайки на феновете да записват, пренасят, и слушат музика по начин, който не е бил възможен преди това.

 

Компанията решава да сложи слушалки на един касетофон и така се ражда уокмена. Портативният аудио касетофон промени музикалната култура - през 80-те години на миналия век да си собственик на уокмен беше също толкова престижно и модерно, както е притежаването на iPhone днес.

 

Вижте кратка история на предшественика на днешните MP3 плейъри.

 

 

 

1. Първия модел на уокмен

TPS-L2 е първия модел на уокмен в търговската мрежа. Той е влязал в продажба първо в Япония на 1 юли 1979 година. По- късно Sony пуска в продажба технологията си и в САЩ, но под името Sound-About. Запазило се е обаче оригиналното му название уокмен. Вярва ли ви се или не, но за да притежавате уокмен е трябвало да платите $ 200, а подобна сума за времето си е била направо огромна.  

 

tpsl2-sony2_400


2. Подобрения на уокмен

Първоначално с уокмен е можело единствено да се слуша музика, при това само със слушалки. Постепенно технологията се развива и постепенно се появява радио, възможност за запис, и така нататък. Единственият им недостатък са били батериите, които много лесно се изчерпвали. Това не е пречело на потребителите обаче да носят уокмен  постоянно със себе си, точно както сега носим мобилните си телефони и MP3 плеърите си.

 

birthday-walkman-2_400


3. Уокмен с все по-малки размери

Първият модел на уокмен е бил доста обемист.  Не забравяйте, че за да слушате музика ви трябват и аудио касети, а това вече си е доста багаж, за да се насладите на любимата си музика! Sony е имала за цел да намаля размера на уокмен, но максималното, което е постигнала е уокмен с размерите на касета. Все пак това са били 80- те години на миналия век, когато никой не беше чувал за дигитални устройства за аудио записи.

 

birthday-walkman-3_400

 

4. Walkman Double 

Walkman Double е с две отделения за касети. Това е единственият модел, който може да прави записи от касета на касета без използването на външни устройства. С този модел се отбелязва края  на ерата на уокмен. През 2004 година, Sony пуска официално NW-HD1 със собствен хард диск, с което символично се ознаменува „смъртта” на уокмена.

 

birthday-walkman-4_400