Прословутата сцена от Eпизод IV на Star Wars, в която бедстващата принцеса Лея призоваваше на помощ чрез холографска прожекция постепенно се приближава до реалността.

 

Теорията на холографията е създадена още през 1947 година от унгарския учен Денис Габор и е случайно откритие, направено в хода на изследвания, провеждани с цел усъвършенстване на електронната микроскопия.

 

Но холографията се развива едва в началото на 60-те години на миналия век след създаването на лазерите, които са мощни източници на кохерентна светлина, необходима за получаване и възстановяване на холографските образи.

 

Кликнете тук, за да научите 5 любопитни неща за холограмите, които може би не знаете или тук за да разберете защо 3D холограмата ще завладее бизнеса.

 

1. Dreamoc

Dreamoc са дисплеи, предназначени да представят продукти в комбинация със свободно плаващи 3D холографски елементи и видео. Те бяха въведени от RealFiction през 2009 година и се използват главно в рекламни кампании. Благодарение на своя зашеметяващ визуален ефект, Dreamoc дисплея бързо се превръща в център на вниманието във всеки търговски център, магазин или изложба като създава ефект на моментално „Спри и се чуди“, който всички търговци търсят.

 

2. Holo

Проектът Holo е представян като "първата в света 360 ° интерактивна холограма". Дисплеят генерира жестов контрол, така че да можете да контролирате холограмите чрез жестове. За съжаление обаче не е невъзможно да се избяга от факта, както е и при Dreamoc, че холограмите са обвити в рамки от стъкло.

 

3. Ostendo Technologies

Компанията Ostendo Technologies обещава в скоро време холограмите да станат реална технология в смартфоните. Тя е разработила нов микрочип, който може да позволи на мобилните устройства да прожектират буквално във въздуха качествени триизмерни изображения. Микрочипът дава възможност за проектиране на двумерни изображения на различни повърхности. При това изображението може да е с диагонал до 48 инча, а при плътност на пикселите от 5000 ppi изображенията са изключително детайлни. Освен това чипът може да контролира цветовата гама, яркостта и ъгъла на всеки прожектиран светлинен лъч. В същото време устройството е съвсем малко – размерите му са съизмерими с тези на модулите на камерите в съвременните мобилни джаджи, така че лесно може да се вгражда в смартфони, таблети и друга мобилна техника. 

 

4. Holovision

HoloVision е технология, която проектира триизмерно изображение в естествена големина, свободно „плаващо“ в пространството, което се създава на максимум от 2,5 метра от проектора. Проектът набира средства в Kickstarter.

 

5. Voxon Voxiebox

Voxiebox е „първата в света холографска гейминг система“. Технологията залага на малък проектор който осветява 2D изображение поставено до "екран за гледане", 3D холограмното изображение се създава чрез вибриране на екрана нагоре и надолу със скорост от 20 Hz. Резултатът е блестящ, но за съжаление холограмите все още са с ниска резолюция. Първият Voxiebox продукт, Voxatron Table вече се продава за $ 10 000.

 

6. Holo-Gauze

Holo-Gauze е холограмна технология разработена от Holotronica. Наскоро с нея бе създаден най-големия холограмен ефект в света. За целта бе опъната практически невидима марля, върху която изображенията бяха проектирани. Публиката дори повярва за миг, че вижда реалните изпълнители на Lord of the Dance.