Aко смятате да продадете в интернет своя смартфон е добре да изтриете всичката информация, която съхранявате в него, за да не попадне тя в чужди ръце. Едва ли ще ви  е приятно да знаете, че чужд човек разглежда снимките и клиповете, които сте направили заедно с приятелите си. Експерти по сигурността на компанията Avast проведоха интересен експеримент, с който да проверят колко ефективна е Factory Reset функцията в Android OS, предаде TheVerge.

 

Благодарение на нея можете да върнете устройството си към фабричните си настройки и респективно да изтриете всички файлове, приложения и данни, които съхранявате в него. Първоначално те очакват теста им да не постигне никакъв успех именно заради тази функция, но резултатите им се оказват доста по-различни. Експертите купуват от интернет 20 използвани смартфона с Android OS от интернет и успяват да възстановят от тях цели 40 хил. изображения.

 

Според данните над 1500 от тях са семейни кадри, на които има деца, както и около 1000, които са с открит сексуален претекст. Ot Аvast си осигуряват достъп до 750 имейл и текстови съобщения, както и 250 имена на контакти и тяхната електронна поща, които са съхранявани от предишните им притежатели. Анализаторите успешно възстановяват и над 1000 заявки за търсене в Google, а тази информация поставя сериозен въпрос за ефективността на Factory Reset функцията в Android OS, тъй като изглежда, че тя не изтрива напълно информацията ни.