Учени от американския университет Туфтс изобретиха най-малкия електрически мотор в света. Според Gizmag.com, устройството е само един нанометър широко! За сравнение, средната дебелина на човешкия косъм е 60 хиляди нанометра. С това изобретение, екипът счупи рекорда за най-малък мотор, който досега държеше устройство с размери 200 нанометра.

 

Всъщност, моторът представлява една молекула на бутил метилов сулфид, разположена на електропроводима медна платформа. Провеждайки електричество през металния връх на специален микроскоп с ниска температура, учените успели да накарат молекулата да се завърти. Чрез промяна на температурата, движението на тази молекула можело да бъде ускорявано или намалявано.

 

Според изследователите, ако се намери идеалната температура на задвижване, тези микроскопични устройства могат да имат реално приложение в сензорни или медицински устройства, изградени от малки тръби. Ако стените на тези тръби бъдат покрити с мотори, електричеството, което те биха произвеждали, може да задвижва течности. Е, дори това да не стане реалност, екипът ще остане в историята като част от Книгата за рекордите на Гинес.