Знаете ли, че първият телефон, който може да бъде определен като смартфон става на 21 години? IBM Simon излиза на 16ти август 1994 г., като е очакван цели две години, след като първоначално е бил представен в началото на 1992 г. на изложението COMDEX в Лас Вегас. Устройството е било нарично 'личен комуникатор', тъй като терминът смартфон не е бил широко използван по това време, но година след това терминът набира популярност и устройството на IBM започва да бива определяно като смартфон.

 

Телефонът е с огромни размери за днешните стандарти, като тежи цели 508 грама и е с дебелина от 64х38 милиметра. Екранът му представлява гигантския за времето си 4.7-инчов монохромен дисплей, който подобен на днешните смартфони е чувствителен към допир.

 

Ето един бърз поглед към спецификациите на IBM Simon:

 

Размери: 64х38мм

Тегло: 508гр

Процесор: Vadem 16MHz (16-битов) едноядрен

Екран: 4.7-инчов с резолюция 60х293 пиксела

 

Какво е представлявал смартфонът през 1994 г.? Имал е модем, който позволява постоянна свързаност и е имал редица вградени апликации като календар, органиатор, и разбира се стандартните услуги за SMS-и и набирания. Simon е започнал да се предлага на не скромната цена от $899, и може би за това не е станал толкова популярен, като са продадени само около 50 000 броя по целия свят.