Нанотехнологиите са интересна иновация, която вече намира все по-силно присъствие в разнообразни технологични сфери. Екип от изследователи на University of Leeds успешно проведоха тестове с уникален проект, с който сега привличат вниманието ни. Благодарение на него те се надяват да улеснят максимално докторите в откриването на ракови клетки в човешкия организъм, което е доста впечатляващо, коментира Engadget.

 

Самият експеримент се състои в използването на златни нанотръби, които са в състояние не само да ги открият бързо, но и могат да ги унищожат. Една от особеностите им е, че те абсорбират близки до инфрачервената светлина честоти, които едновременно генерират топлина и правят кожата да изглежда прозрачна. Учените добавят към тях и специални лазери,  които имат различна яркост и така откриват туморните образувания, като в същото време ги загряват достатъчно, за да убият клетките.

 

Технологията на изследователите е доста интересна и може да ни позволи най-накрая да се противопоставим успешно на една от най-коварните болести. Формата на нанотръбите също така е подходяща и в тях да се постави и съответното лекарство, за да се лекуват пациентите. В заключение ще отбележим, че тепърва ще бъдат провеждани още тестове, за да се подобрят възможностите на този метод преди той да започне да се използва масово в медицината.