Qualcomm официално потвърдиха, че са придобили компанията Wilocity, но не пожелаха да разкрият детайли за финансовите параметри. Според анализатори на TheMarker сумата достига до $300 млн., а мотива за това решение са чиповете с WiGig технологията, която тя разработва. Qualcomm планира да използва тази иновация в бъдещите архитектури от своята популярна гама Snapdragon, които днес захранват най-популярните смартфони и таблети на пазара, предаде TheWallStreet Journal.

 

Самите процесори на Wilocity са в състояние да пренасят безжично данни със скорост от 7Gbps на близка дистанция. Идеята на Qualcomm е да използва технологията в разработването на новия 64-битов Snapdragon 810 чип, който се очаква да е достъпен за производителите до края на годината. Другото предимство на WiGig е, че тя осигурява по-висока скорост от популярните и бързи HDMI и  LTE стандарти.

 

Някои анализатори смятат, че тя ще премахне изцяло необходимостта от конектори и портове за трансфериране на видео с 4K разделителна способност. Intel също планират да се възползват от предимствата на технологията, за да създадат компютри, които не разполагат с никакви кабели, което очакват да се случи през 2016г. В заключение ще отбележим, че WiGig работи на 60GHz, докато Wi-Fi оперира в честота от 2,4-5GHz и също така е между три и четири пъти по-бърза, а масовото и навлизане на пазара ни очаква през следващата година.