Смартфоните с бързите процесори на MediaTek придобиват все по-голяма популярност сред потребителите, заради атрактивното съчетание между достъпна цена и висока производителност. Иновативните архитектури на компанията и нейната агресивна стратегия са основната причина да успее да разшири с 10% пазарния си дял в този сегмент за сметка на корейския гигант Samsung. Анализаторите от IDC са на мнение, че в следващите пет години средната производствена цена на смартфоните ще падне до $267 или €215.

 

MediaTek са един от ключовите фактори, който допринася за развитието на тази тенденция и ще допринесе значително за навлизането на ново поколение, бързи и достъпни модели на пазара. Процесорите на компанията позволяват на нейните хардуерни партньори да създават все по-мощни устройства, като в същото време намалят разходите си за производство и провеждането на допълнителни тестове с тях. Печелившата бизнес стратегия на MediaTek ѝ позволи да увеличи пазарната си капитализация с цели 125% само за период от три години, което е доста впечатляващо.

 

Тайванският бранд си сътрудничи с над 200 различни доставчици и производители на компоненти в Китай, с които осигуряват най-подходящите части за смартфоните на нейните хардуерни партньори. Компании като Qualcomm и NVIDIA наемат екипи от хиляди инженери, които да провеждат експерименти с бъдещите им процесори, за да се уверят, че те функционират по оптимален начин, а след това ги продават на водещите производители. MediaTek залагат на различен подход и сами препоръчват хардуер, който се възползва максимално от бързите ѝ aрхитектури.

 

Комбинацията от тези фактори е причината така да се намали не само цената на смартфоните, но също те да се произвеждат и дебютират на пазара много по-бързо. Уникалният франчайз модел на MediaTek позволява продажбите на устройствата с нейните процесори да се увеличават с поне 40% през всеки месец на 2014г. досега.

 

Статистическите данни показват, че за същия период тя е доставила приблизително 350 млн. чипа на пазара, като за сравнение преди три години тази стойност бе едва 10 млн. В заключение ще отбележим, че така компанията притежава 30% пазарен дял от глобалния пазар и постепенно се очертава като все по-важен фактор за развитието на цялата индустрия.

 

Нашумялата на българския пазар марка RevoPad e чудесен пример за качеството на процесорите на MediaTek, тъй като ги използва в своите атрактивни смартфони. Достъпните модели на компанията набират все по-голяма популярност на българския пазар, тъй като предлагат иновативно съчетание между елегантен дизайн и впечатляващ хардуер. RevoPad също така продават своите устройства и с двугодишна гаранция, което заедно с бързата им скорост е другото им важно предимство.