Назначаването на Лео Апотекер като новия генерален изпълнителен директор на HP породи много въпроси сред анализаторите. Според Forbes и BusinessWeek Апотекер се изправя пред доста сериозни предизвикателства. Той обаче разполага и с необходимия опит, за да се справи.

 

Апотекер е роден на 18.09.1953 г. в Германия като е завършил Международни отношения и Икономика в университета на Йерусалим. Въпреки това, почти цялата му професионална кариера се развива в IT индустрията, където е бил на ръководни позиции в редица компании. Той успява да утвърди SAP сред водещите компании за бизнес софтуер и дори получава орден като награда от френските власти за приноса му към френската икономика. Самият той твърди, че е бунтовник по душа и дори е организирал стачка в гимназията, в която е учил. Причината? "Исках революция и да разрешат цигарите в училище". Резултатът? "Прибрах се с два избити зъба от конската полиция."

 

Сега Апотекер се изправя пред най-голямото предизвикателство на кариерата си - ръководството на HP - най-големият компютърен производител в света. Според анализаторите той трябва да бъде агресивен, смел и да поема рискове, за да покаже на инвеститорите, че компанията продължава да се развива. Той има опит с комуникацията, придобиването на компании и воденето на преговори и той ще му е от полза. Апотекер ще трябва и да мотивира ръководството на HP, както и тези, които бяха кандидати за неговия пост, както и да покаже на клиентите и партньорите на компанията, че проблемите са преодолени и тя продължава работата си както преди, но с нови сили и увереност.

 

Очаква се новият ръководител на HP да постави и акцент върху софтуера. Компанията се сдоби с няколко големи разработчици на софтуер като Mercury Interactive Corp., ArcSight и др. Апотекер ще трябва да улесни максимално разширяването на софтуерната гама на HP.