Компанията Corning е популярна със своите защитни стъкла Gorilla Glass, които днес са неизменна част от съвременните смартфони и таблети. В момента тя няма никаква конкуренция в тази пазарна ниша, но тази ситуация може много скоро да се промени. Причината е, че според много анализатори планират да използват сапфирен дисплей от ново поколение в следващия iPhone, информира SlashGear.

 

Teхнологичният гигант вече сключи стратегическо партньорство с GT Advanced Technology на стойност от $578 млн. Параметрите на сделката предвиждат фабрика в Аризона, САЩ да снабдява Apple с огромно количество от сапфир, което тя да използва в своите бъдещи продукти. Трябва да отбележим също, че този материал вече присъства в камерата на смартфона iPhone 5S, както и в неговия уникален Touch ID сензор.

 

Решението на гиганта от Купертино да заложи на сапфира в новите си устройства определено няма да бъде прието добре от Corning, тъй като така тя ще загуби един от най-важните си източници на приходи в индустрията. От компанията разкриха и защо не вярват този материал да революционизира индустрията и респективно защо нямат намерение да го използват с продуктите си.

 

Сега по време на Morgan Stanley пресконференция един от вицепрезидентите на Corning, Тони Трипени разкри много интересни детайли за този материал. В изявлението си той сподели, че сапфира наистина е изключително здрав и издръжлив на одраскване, но се отличава и с редица недостатъци. Трипени посочи, че материалът е 10 пъти по-скъп за производство и 1,6 пъти по-тежък от Gorilla Glass защитните стъкла на Corning.

 

Според него е необходимо 100 пъти повече енергия, за да се създаде кристален дисплей от сапфир, който също така е и вреден за природата. Друг проблем на този материал е, че той пропуска по-малко светлина, което означава по-тъмни цветове и устройствата с него ще консумират повече енергия. В заключение Трипени увери, че Gorilla Glass защитните стъкла са в състояние да издържат 2,5 пъти по-голямо напрежение от сапфирените панели.

 

Самият производствен процес също така изисква допълнителни разходи и 4000 пъти повече време, за да се създадат необходимите високи температури на топене, за да се разработват подобни панели. Издръжливостта, която той помага е идентична и в сегашните Gorilla Glass защитни стъкла, които също така са по-евтини, по-тънки и по-леки от него. Дори и Apple да спрат да използват продуктите на Corning това едва ли би бил проблем за компанията, която вече си партнира с всички големи производители в индустрията.