Chrome е може би най-добрият браузър днес, но той използва прекалено много RAM. Ако някога сте разглеждали Тask manager-а, вероятно ви е направило впечатление огромния брой процеси на Chrome и паметта, от която се нуждае.

 

От Life Hacker ще се опитат да отговорят на въпроса защо Chrome използва прекалено много RAM и как да се справим с това. От медията ни припомнят, че сърфирането в мрежата е много по-сложен процес, отколкото хората реално осъзнават.

 

Замислете се над факта, че когато работите на  компютъра, повечето от нещата, които правите са във вашия браузър – отваряне на табове,  гледане на видео и работа с уеб приложения или добавки. И така, ето защо Chrome използва прекалено много RAM.

 

Отделни процеси за всеки таб или плъгин

Chrome разделя процесите за всеки таб или плъгин, така че ако едно нещо спре да работи, например Flash, браузърът няма да затвори цялата уеб страница или всичките ви табове наведнъж, а само проблемния процес.

 

Това може да доведе до използването на повече оперативна (RAM) памет, тъй като се дублират някои задачи, но този подход прави нещата много по-удобни. Предварително инсталираните функции на Chrome, например също използват памет, но благодарение на някои от тях уеб страниците се зареждат по-бързо. И, разбира се, колкото повече табове, разширения и плъгини имате отворени, инсталирани и работещи, от толкова повече памет Chrome ще се нуждае.

 

Проблем ли е използването на повече RAM?

Chrome използва много RAM, но това е за наше удобство. Повечето от нас са свикнали да работят с много отворени табове и с бързото зареждане на страниците, а цената, която плащаме се измерва в гигабайта RAM.

 

Виждайки огромната цифра в колоната Memory на Task Manager може да ви шокира, но важно е да запомните, че свободната RAM памет е безполезна. Тя съществува за да може компютърът ви да съхранява много неща в своята краткосрочната памет, и по-късно да си спомня тези неща бързо. И ако компютърът ви вече не се нуждае от тези неща, той ще ги изтрие, за да направи място за други програми, които се нуждаят от тези ресурси.

 

Така че, по тази логика, пълната RAM памет може да бъде нещо добро. Това става проблем, когато се забавя системата ви. Ако това, което правите се нуждае от повече RAM, отколкото вашия компютър може да предложи, то ще започне прехвърляне от краткосрочната памет на твърдия диск на компютъра ви, което е много по-бавен процес.

 

Трябва ли да изберем друг браузър, за да не намалява производителността на машината?

Не бързайте да пренебрегвате Chrome, само защото браузъра използва много RAM. Това означава, че той си върши добре работата. Ако обаче работата на системата ви се забавя забележимо, значи имате проблем. В този случай имате две възможности: да намалите ресурсите, от които се нуждае Chrome или да купите повече RAM за вашия компютър.

 

Последният вариант е много лесен да се направи на настолен компютър (при условие, че имате пари), но е много по-трудно за лаптопи. Така че, ако трябва да се върнете на план А ще се наложи да жертвате някои удобства, за да спестите малко RAM.

 

Ето какво трябва да направите: Отворете Chrome и натиснете Shift+Esc. Това ще отвори Task Manager на Chrome, което ще ви даде по-точен поглед върху това колко памет всеки таб, плъгин и разширение използва. Ако кликнете най-отгоре на колоната ‘Memory’ листа ще се сортира по RAM. Така по-лесно ще може да прецените от какво си заслужава да се лишите.