Смартфоните ще бъдат по-бързи и функционални от всякога през настоящата година, като успоредно с тази тенденция се очаква и намаляване на цената им. Все повече производители експериментират с включването на LTE модули в своите устройства и тази стратегия ще придобие още по-сериозни измерения в следващите месеци. ARM направиха интересна прогноза за развитието на пазара на смартфони, разкривайки, че 50% от доставените модели ще поддържат LTE до края на 2015., съобщава PhoneArena.

 

Припомняме ви, че преобладаващата част от производителите на мобилни чипове, сред които и MediaTeк лицензират нейните архитектури в създаването на своите нови продукти. Компанията също така очаква половината 64-битови смартфони с LTE, които ще видим на пазара до края на годината да са базирани на новия ARMv8 чип дизайн. Любопитното е, че тази технология ще намери все по-сериозно приложение сред устройствата от средния и ниския ценови клас.

 

Конкуренцията между компаниите и навлизането на нови технологии ще позволяват цената на 64-битовите смартфони с LTE да се намали до едва €60. Проучването на ARM показва, че ни очаква и значителен ръст на услугите и приложения за мобилни плащания, тъй като все по-голям брой потребители ги използват като заместител на класическите кредитни карти. По всичко личи че подддръжката за високоскоростните LTE мрежи скоро ще се превърне в задължителен компонент от популярните смартфони на пазара.