Когато през 2013 година MediaTek представи първия в света осемядрен мобилен процесор, много хора го нарекоха ​​трик. Постепенно обаче смартфоните с бързите процесори на MediaTek придобиха голяма популярност сред потребителите.

 

Причината за това бе атрактивното съчетание между достъпна цена и висока производителност. Дори се стигна до там, че Qualcomm в крайна сметка трябваше да представят свой собствен осемядрен процесор, за да бъдат конкурентноспособни.

 

Но за да останат една крачка пред останали, MediaTek сега планират да разтърсят мобилната индустрия с премиерата на първия десетядрен процесор за смартфони, наречен Helio X20.

 

Това ще даде сигурно предимство на джаджите, които Revo произвеждат, затова от Engadget са решили да ни предложат информация, от която да разберем защо десетоядрените смартфони ще са хит през 2016г.

 

Новият десетоядрен процесор за смартфони Helio X20 ще наследи осмоядрения Helio X10 (MT6795), който вече захранва  яколко други модели телефони на китайски производители.

 

Има слухове, че MediaTek ще предстабвят първите устройства с новата архитектура Helio X20 през последното тримесечие на годината. MediaTek използват собствена технология за по-гладко видео и оптимизиран разход на енергия, а нашумялата на българския пазар марка Revo e чудесен пример за качеството на процесорите на MediaTek, тъй като ги използва в своите атрактивни модели смартфони.

 

Revo са добре познати на българския потребител, но какви възможности ще се открият при наличието на десет ядра? Според източниците, фърмуерът на чипа ще се грижи за избора на най-подходящия клъстър за обработка на различните операции. Например, имейл приложенията и чат приложенията ще използват клъстър с най-ниска консумация на енергия, игрите и мултимедийните приложения - клъстър със средна консумация на енергия, а тежките игри и приложения – клъстър с най-висока консумация на енергия.

 

По този начин, статистически погледнато, едва ли ще има случай, в който всичките десет ядра да работят по едно и също време, което гарантира бързина и дълъг живот на батерията на устройствата. Разбира се, има опция, при която и десетте ядра могат да се включат едновременно при екстремни условия, сред които са и прегряване на устройството, но въпреки това очакванията са консумацията на енергия да е с около една трета по-ниска от настоящия клас процесори.

 

И така, сега всички са в очакване на новия Helio X20 на MediaTek, за да тестват неговата производителност. За съжаление, според добре осведомени източници масово разпространение на новата архитектура може и да не се случи преди началото на 2016 година.

 

Утешителната новина обаче за подобно дълго очакване е, че MediaTek и производителите на устройства като Revo ще имат поне половин година, за да направят нужните тестове и допълнителни настройки.