Когато става въпрос за социалните медии, анализаторите често коментират, че бизнесът и маркетинг специалистите „обожават“ тези онлайн услуги. Това обаче по никакъв начин не обяснява причините, поради които в индивидуалния цифров свят на потребителите социалните мрежи имат толкова голямо място.

 

Ако се замислите ще установите, че е много полезно (и поучително) да си припомняте от време на време защо хората харесва различните социални медийни платформи. Всички са започнали да използват сайтове като Facebook, Twitter или LinkedIn за лични нужди, а след това са използвали уменията си и онова, което са научили и в бизнеса.

 

От Business Insider ни предлагат 5 причини поради които хората са привлечени от различните социални медийни платформи  и се радват да ги използват:

 

1. Желаем да имаме общност

Никой не обича да бъде сам. Вярно е, че всички ние искаме от време на време да останем сами, но като цяло ние искаме да принадлежим към определена общност. Ето защо потребителите обичат да се присъединяват към различни онлайн групи. Социалните медии ни позволява да бъдем част от общността, която искаме без да сме ограничени от време и възможности. Ние дори можем да бъдем част от множество общности, а с усещането за принадлежност към някаква общност идва и усещането за семейство ( когато нямаме такива ) и чувство за единство (когато нашият свят се характеризира с разпокъсаност и конфронтация ).

 

2. Желаем да възстановяваме стари взаимоотношения с хора, които не сме виждали отдавна

Социалните медийни платформи ни дават възможност да възстановим връзките с хора, които не сме виждали отдавна – тези, с които сме ходели на училище или сме работили преди много години. С някои от тях може дори да не сме били наистина близки приятели, но чрез социалните медии се свързваме с тях по нови и интересни начини и това ни помага да изградим нови взаимоотношения. С течение на времето тези хора може дори да станат много важни нас.

 

3. Не желаем да живеем в изолация

Една от критиките към дигиталната епоха е, че днес ние седим пред компютърните екрани, изолирани от света. Дори това да е вярно в някакъв смисъл, социалните медии ни позволяват да си взаимодействаме с хората на различни нива, дори и от удобствата на нашия собствен дом. Ние можем да се срещаме и да си взаимодействаме с хора от всички краища на света и дори да изграждаме приятелства. Има хора чиито най-силни приятелства са с хора, които първоначално са срещнали в социалните мрежи.

 

4. Желаем да участваме в каузи и дейности

Според едно скорошно проучване, хората, които използват социалните медии са по-силно ангажирани политически и социално, отколкото широката общественост. Освен това те са и по-склонни да станат доброволци и да се организират много по-бързо. Социалните медии ни позволява да се свързваме със съмишленици много по-лесно и с по-бързи темпове, отколкото когато и да било. Те също така ни помагат да намираме нови интереси или хобита.

 

5. Желаем нашия глас да се чува

Много от нас се чувстват като безгласни букви, сякаш всички останали, включително и големите корпорации и масовите медии, са си запушили ушите и не чуват какво им говорим. Чрез социалните медии можем да кажем всичко каквото искаме и имаме възможност да бъдем изслушани. Има хора, които са срамежливи по природа, но когато си взаимодействат с останалите в Twitter и Facebook те не чувстват никакъв свян. Те може и да се чувстват неудобно когато говорят пред множество, но се чувстват свободни да изразят себе си онлайн.