Има аспекти на смарт часовниците, които може да се окажат полезни както за големите компании, така и за малките фирми. Според анализаторите, някои специфични работни процеси може да наложат въвеждането на смарт часовници за служители с цел оптимизиране на работата.

 

Дали това ще се случи в бъдеще обаче зависи изцяло от производителите. Те трябва да бъдат лидери в предлагането на начини за разумна употреба на техните устройства. За сега очакванията са Apple да го направят с техния дълго чакан Apple Watch. Мнозина не вярват в това, но във всеки случай, излизането им на сцената може да направи нещата много по-интересни, още повече че очакванията са да видим много нови модели смарт часовници на пазара до края на годината.

 

По време на Mobile World Congress тази година почти всяка голяма компания представи своя версия на смарт часовник или фитнес гривна, така че независимо дали ви харесва или не, смарт часовниците тепърва ще заливат пазара.

 

Дали ще се харесат от всички? – Определено не. Ще бъдат ли полезни? – Определено да. Въпросът е, че все още не се знае коя е ‘функционалността-убиец’ на тази технология. А това е нещо, в което като че ли за момента дори създателите на смарт часовници не са сигурни. Едно нещо е сигурно обаче – това няма да е проверката на часа и датата.

 

Какво е тогава ‘светлото бъдеще’ за тази технология ако не в бизнес средите? От Mashable ни предлагат защо смарт часовниците ще са полезни най-много в бизнеса.

 

1. Производителност

Очакванията са смарт часовниците да увеличат производителността – нещо, което като че ли е в спад при смартфони и таблети поради развлекателният елемент на тези джаджи. Основният коз за продажбата на смарт часовници в момента са различните уведомления, които може да получавате на вашия часовник. Към днешна дата е очевидно че всичките изскачащи имейл прозорци, уведомления във Facebook и Twitter, или SMS сигнали не помагат за продуктивността. Точно обратното – всичко те се превръщат в сериозни разсейващи елементи, така че ако можем да се ограничим до уведомленията на смарт часовника, това може да се окаже от огромна полза за напрегнатото ежедневие в бизнес средите.

 

Освен това, има приложения, които в дадени ситуации са дори от помощ. Например, ви осени идея, която трябва да бъде записана можете да използвате смарт часовника за запис на гласова бележка докато шофирате, четете книга или пазарувате. Онези, които са използвали тази опция на смартфона ще открият, че при смарт часовника е по-лесно, а които не са го правили просто ще открият удобството да използват джаджата на ръката си.

 

В допълнение, възможностите за създаване на аларми в календара или отговор на SMS-и са полезни функции или навигация на посоката докато се разхождате ще позволят на потребителите да свършат повече неща за по-малко време по много по-удобен начин.

 

Разбира се, има и редица други ползи, които тепърва ще се откриват, просто защото никой не се е замислял, че те могат да се правят от джаджата на китката на ръката, която много десетки години е показвала само часа и датата.

 

2. Сигурност на данните

Никой не обича пароли, но всички знаем, че трябва да защитаваме данните си. Всеки метод на нова идентификация, който прави по-лесно за нас отключването на компютъра или смартфона, достъп до имейл или други онлайн системи е добре дошъл. Смарт часовникът може да се използва за разплащане при пазаруване, отваряне на вратата на офиса, дома, колата или гаража, криптиране на данни, както и за много повече – стига производителите да осъзнаят тази нужда и да предложат нужното програмно осигуряване.

 

3. Живот на батерията

С напредък в областта на техническите спецификации на днешните смартфони, технологията на батерията все още изостава много повече от очакванията. Така че фактът, че един смарт часовник може да работи с едно зареждане три дни дава много повече смисъл за използването на тази технология от бизнеса в сравнение с един смартфон от висок клас, който не може да издържи и повече от един ден при активна употреба.

 

4. Здраве и фитнес

Това може да изглежда като нещо, което важи само в извън работно време, но то е нещо, на което всички работодателите държат, защото искат техните служители да изглеждат добре и да са здрави и щастливи. Компаниите днес инвестират много пари в дейности, които носят полза за здравето на служителите – спортни зали и басейни, предлагането на  здравословна храна и насърчаването на карането на велосипед и ходенето пеща, така че защо да не се възползват от функционалността на смарт часовниците за обявяване на конкурс за най-много ходене пеша до работа, тичане и други, в това число следене на сърдечен ритъм и други подобни?

 

Да се надяваме само, че това няма да създаде във фирмите ужасяващия контрол върху обществото от холивудския хит „Гатака“, в който героите на Итън Хоук и Ума Търман се изправиха срещу порядки дискриминиращи по-негодните физически за сметка на хората в идеално здраве.