Mного учени се опитват да намерят вдъхновение за технологиите и проектите, над които работят сред редките животински видове. Изследователи от University of Exeter направиха интересно проучване на пеперуди и стигнаха до заключението, че те могат да ни помогнат да създаваме по-добри соларни панели. Според данните им имитацията на начина, по който работят техните крила може да доведе до създаването на панели които са с 50% по-ефективни, предаде TechRadar.

 

Преди излитане Cabbage White пеперудите загряват своите мускули, като използват крилата си, за да отразят слънчевата енергия в тялото си, като товa е процес, който е известен като „Reflectance Basking”. За да постигнат този ефект те разполагат със специални подструктури в крилете си и това е причината те да могат да излитат по-рано от останалите пеперуди, които изчакват да се появи повече слънчева светлина, за да го направят. Учените разработват прототип на соларен панел, който имитира тяхното уникално покритие на крилата, които демонстрират много по-висока ефективност от тези, които използваме сега в индустрията.

 

От своя страна тази иновация също така има потенциала да увеличи съотношението между тегло и мощност 17-кратно, което е доста впечатляващо. Изследването им е интересно, тъй като от една страна може да революционизира соларните технологии, но също показва, че пеперудите са експерти по генериране на слънчева енергия. Ще е интересно да видим кога уникалната им технология ще намери място на пазара.

 

Вижте могат ли дивите животни да предвиждат земетресения