Вече повече от десет години има анализатори, които постоянно твърдят, че настолният компютър е обречен. В началото, всички гледаха на това като на медийни спекулации, а имаше и специалисти, които се опитваха да използват създалата се ситуация, за да изтъкват качествата на Windows PC пред Mac компютрите и обратно.

 

През последните месеци обаче става все по-ясно, че тенденцията не е валидна за едни или други системи, а се очертава като обща за всички настолни машини, независимо дали става въпрос за Windows или Mac настолни компютри.

 

Проблемът досега беше, че нямаше ясен раздел между лаптопи и десктоп компютри когато се говореше за новите тенденции при компютрите. При навлизането на мобилните устройства в масова употреба, първо смартфоните, а след това таблетите бяха дълго превъзнасяни като устройствата на  новата ера на компютрите.

 

Потребителите обаче продължиха да използват както настолни компютри, така и мобилни устройства едновременно, и това доведе до създаването на нови леки, хибридни модели с мощни компютърни компоненти.

 

Днес не всички вече се нуждаят от десктоп машина за своите нужди. Ако погледнем назад в миналото, ще установим, че броят домашни персонални компютри е като че ли същият както и днес. Но много хора откриха интернет и онлайн забавленията през мобилно устройство и това естествено доведе до създаването на нов пазарен сегмент. Означава ли това, че десктоп машините наистина са обречени?

 

Въпросът по-скоро е важен от гледна точка на това дали всички потребители на интернет услуги се нуждаят от десктоп машина както това беше в миналото. От Mashable ни предлагат 5 причини, че десктопът все още е нужен на някои потребители.

 

1. Забавления и интернет

Ако искате да сърфирате в интернет, да четете книги, да използвате Skype или Facebook, да изпращате и получавате електронна поща, да гледате видео и да играете на игри, един добър таблет (както и подходящите към него аксесоари) ще ви свърши чудесна работа. Да не говорим, че ще  можете дори да правите фото или видео редакции ако имате нужните познания. Дали обаче всички са свикнали да ползват любимите си онлайн ресурси излегнати на дивана или докато са в движение? Таблетите са удобни в движение за кратки актуализации, а лаптопите не са достатъчно големи или достатъчно мощни за филмите и за игрите, с които някои потребители са свикнали. Така че е трудно да се прогнозира до каква степен комбинацията между интернет телевизор и мобилни устройства ще повлияе на навиците на потребителите. Твърде е вероятно някои да продължат да се чувстват по-удобно пред стария си домашен компютър и дори да поискат да го актуализират като хардуер ако се наложи.

 

2. Навици

Проблемът за една малка част от потребителите на десктоп машини е, че са ги използвали дълго време само за забавления и интернет и сега им е малко трудно да „превключат“ към новите технологии като лаптопи и таблети, още повече, че те изискват и малко по-различен подход на работата и свързване с интернет. Така че е твърде вероятно някои потребители никога да не поискат да направят промяната, тъй като се чувстват достатъчно комфортно с начина на боравене с десктоп компютъра у дома. Трябва да признаем, че сензорният дисплей например, не е за всеки. Да, младите потребители с удоволствие боравят с него, но ще се съгласите, че дългото писане на виртуална клавиатура не е за всеки. Така че, нуждата от хардуерна клавиатура на таблета може да е много важна, а ако решите да го оборудвате с такава се налага да търсите и подходяща стойка, приложения и други подобни, неща с които не всеки иска да се занимава и губи време. А и не бива да забравяме „истерията“ около липсващото Start меню в новия Windows 8 – факт, който е достатъчно показателен за силата на навиците на потребителите.

 

3. Цена

Таблетите или лаптопите определено са по-преносими устройства от един настолен компютър. Можете да ги използвате в леглото, в кухнята или да ги носите със себе си. Тази  преносимост обаче си има своята цена, а за някои потребители тя не е оправдана. Те може никога да не успеят да свикнат с мисълта за допълнителните аксесоари и услуги, от които се нуждаят, за да ползват същите ресурси като на старата им десктоп машина. А лаптоп с нужните технически характеристики е значително по-скъп от десктоп машина със същите параметри. Така че и по тази точка има потребители, които ще продължат да се нуждаят от настолен компютър.

 

4. Прекалено много опции за домашно ползване

Да, един таблет може лесно да стане фото рамка, или да се свърже с телевизора, за да продължите да гледате на него вместо да се вторачвате в малкия екран (това става лесно с HDMI кабел), но дали се нуждаете от цялото това суетене ако сте у дома? Нали в крайна сметка мобилните устройства са предназначени само за случаите когато сте в движение? Много потребители стигат сами до този извод, тъй като всички тези USB адаптери и допълнителни SD карти с памет започват да им идват в повече. А и за какво ви е всичко това ако си имате достатъчно мощ и място за съхранение под кутията на един настолен компютър, към който можете да свържете дисплей с такава големина, каквато ви е нужна?

 

5. Софтуер

Колкото и да не го осъзнавате, вие сте зависими от софтуера и операционната система, с които сте свикнали. И не само защото така се е стекъл животът ви, а и защото това е начинът да използвате компютри. Често става така, че нужната ви текстообработваща програма или аудио или фото редактор не са налични за устройството, което имате и това ви създава неудобства. От практиката става ясно, че всеки опит за намиране на алтернативи са по-скоро временни или са валидни само за времето, през което сте в движение. Много често обаче след това ви се налага да използвате познатите ви програми на домашния компютър, така че като че ли все още не е дошло времето, когато мобилните устройства единствено могат да ни бъдат полезни повсеместно. В това отношение може би един Windows Surface Pro таблет е идеалният вариант, но тогава пак остават някои малки детайли свързани с предишните точки, които може да „наложат“ оставането на десктопа на старото му място в дома ви.