В наши дни търсачките в интернет са единственият източник за получаване на бърз и лесен достъп до необятните източници на информация в интернет. Те се използват от години успешно от всички, които търсят отговор на конкретен проблем или въпрос.

 

Онова, което мнозина биха отбелязали по тазитема е разбира се, фактът, че търсачката на Google отдавана се е превърнала в синоним на интернет търсачка, защото обикновено всеки прави заявки за търсене именно в уеб търсачка Google.com.

 

Въпреки че е най-популярната обаче, тя не е динствената, както мнозина вече знаят. Съществуват много други търсачки, като някои от тях предлагат много добри характеристики и възможности.

 

Една от големите търсачки е DuckDuckGo и причината да я споменем е, че тя предлага някои наистина невероятни функции, а благодарение на CNet можем да разберем защо трябва да използваме търсачката DuckDuckGo.

 

1. DuckDuckGo гарантира поверителност  

Когато използваме Google.com нашата заявка за търсене винаги се проследява, защото Google се нуждае от тази информация, за да направи нашите бъдещи резултати от търсенето по-персонализирани и актуални. Но много често нашите заявки за търсене отразяват лични и интимни подробности за нас самите (здравни симптоми, лични проблеми и така нататък), които бихме предпочели да запазим в тайна. DuckDuckGo зачита нашия личен живот и по подразбиране не проследява нашите търсения.  

Може да видите и да персонализирате настройките за поверителност, като кликнете върху бутона Options Button > Advanced Settings > Privacy. 

 

2. Може да запазите настройките си в облака

DuckDuckGo ви позволява да запазите настройките на браузъра си в облака чрез въвеждане на парола, като за целта се използва услугата Amazon S3. Всичко, което трябва да направите е да запазите настройките и да въведете парола. След това можете да заредите тези настройки на всеки друг компютър, използвайки същата паролата.

- Кликнете върху иконата с три хоризонтални линии в дясно. Активирайте ‘Cloud Save’ като отидете в ‘Advanced Settings’. В дясно ще видите опцията ‘Cloud Save’.

- Кликнете върху ‘Save Settings’, въведете парола и натиснете ‘Save’.

- За да използвате тези настройки на друг компютър, просто отидете на Advanced Settings > ‘Load Settings’ и въведете паролата си. Кликнете върху бутона ‘Load’ за да активирате настройките.

 

3. Може да ограничите търсенето си по регион

Може да промените настройките на региона, за да персонализирате резултатите от търсенето си за конкретен регион. За да направите това, отидете на Advanced Settings> General> Region. След това изберете региона, в който искате да ограничите резултатите от търсенето си.

 

4. Резултатите от търсенето са подредени в категории

Тази функция спестява много време.

 

5. Извличане на информация с по-малко кликвания

Всеки път, когато осъществявате търсене чрез DuckDuckGo, получавате незабавен, кратък отговор и вие не трябва да кликате, за да извлечете информацията. Това е удобна функция, която може да ви спести време, особено когато просто имате нужда от бърза дефиниция.

 

6. Всички резултати от търсенето са на една страница

Когато използвате други търсачки, обикновено резултатите от вашата заявка се показват на няколко страници. Около 90% от хората обаче разглеждат само резултатите които излизат на първата страница. Ако вие сте от тези потребители ще оцените факта, че DuckDuckGo показва всички резултати от вашето търсене само на една страница.

 

7. Може да се откажете от рекламите

За да забраните рекламите в резултатите от вашето търсене кликнете върху Advanced Settings > General > Advertisements > Off. 

 

8. Търсене с !Bang

Тази функция е много полезна в случаите когато много често ви се налага да търсите една и съща информация. Например, ако търсите нови разширения за Firefox, които правят определени неща. Когато правите това, обикновено въвеждате ‘Firefox Add-ons’ в Google. Вярно е, че можете да настроите клавишни комбинации за това, но в DuckDuckGo имате вградени шорткъти. Този вид заявка за търсене ще ви отведе директно към страницата на разширенията за Firefox и ще изпълни заявката ви за търсене. Списъкът с поддържани  !bangs е доста дълъг, но ако не можете да намерите тази, която искате, можете да ги изпратите. !bangs, които използвате най-често ще се появят в падащото меню до полето за търсене, така че не трябва да ги помните.

 

9. Клавиши за бърз достъп

DuckDuckGo предлага много полезни клавишни комбинации, най-добрите от които са ‘K’ и ‘J’, за да разгледате резултатите и ‘Enter’, за да отворите линк. А ако въведете ‘/’ преди вашата заявка ще се отвори първия резултат в прозореца за предварителен преглед, Ctrl + Enter пък ще отвори линка в нов таб и така нататък. Кликнете тук за пълния списък.

 

10. Може да промените външния вид на търсачката

Може да промените външния вид на DuckDuckGo според вкуса си. За целта отидете в Settings > Theme. Тук ще откриете 6 различни теми от които може да избирате: Default, Basic, Contrast, Dark, Retro и Terminal. Можете също така да промените стила на шрифта, размера, ширината на страницата, фона, и така нататък. За целта отидете в Settings > Appearance. Всички промени се отразяват незабавно, но ако искате да ги запазите трябва да кликнете върху бутона ‘Save and Exit’.