Днес вече забравихме за битката ‘електронни срещу напечатани книги’, в която победил излезе електронната книга. Сега на дневен ред стои въпроса как и къде да четем дигиталните си книги. Според неотдавнашен доклад на Pew Research Center, читателите все по-често предпочитат да четат електронните си книги на таблет, а не на електронен четец.

 

Така се зароди нов двубой – този на електронните четци срещу таблети и смартфони. Според анализаторите от CIO обаче, електронните четци не са обречени. Те ще оцелеят и интересът към тях ще се възвърне.

 

Ето как от медията обясняват тезата си, че скоро хората ще осъзнаят, че не искат да четат електронните си книги на таблет. Четенето на електронни книги на смартфон или таблет не винаги е идеалният вариант.

 

1. Повечето хора просто не могат да се потопят в сюжета на книгата, която четат, защото четенето е просто едно от многото възможности за забавление на таблета. Те не спират да се питат какво се случва в Facebook, сещат се за имейла, който чакат, проверяват календара си за утре и така нататък. Така хората не могат да се концентрират за по дълго време върху едно занимание. Някои специалисти наричат ​​това явление „цифрова деменция“.

 

2. Батерията на таблетите и смартфоните обикновено издържа по-кратко време в сравнение с тази на електронните четци. Също така, за разлика от един електронен четец, ярката подсветка на таблетите може да подведе мозъка да си мисли, че е ден, което може да ви причини безсъние.

 

3. При четене на книги на електронен четец, очите не се изморяват толкова лесно, тъй като технологията e-ink имитира успешно обикновената хартия. Това означава, че дисплеят не „осветява“ очите ви както е при LCD дисплеите и не ги натоварва както при четенето на лаптоп или таблет.