Устройствата със сензорни дисплеи вече са толкова популярни, че не предизвикват същото вълнение у потребителите както в миналото. На за много потребители, които използват смартфон през целия ден, друг тип дисплеи не съществува.

 

Вярно е, че сензорните екрани са необходими за смартфони, таблети и 2-в-1 хибридни устройства, които се трансформират от преносими компютри в таблети, но традиционните лаптопи със сензорни екрани все още са ненужна екстра, която освен всичко друго е и неудобна за използване.

 

И така стигаме до естествения въпрос, а именно, дали лаптопите със сензорен дисплей си заслужават. В тази връзка, анализаторите от PC World ще се опитат да ни убедят в това да не бързаме с покупката на лаптоп със сензорен дисплей.

.

1. Цена

Въпреки че някои модели лаптопи са достъпни само със сензорни екрани, други се предлагат в два варианта като този със сензорния дисплей е по-скъп. Например, Lenovo иска $240 повече за ThinkPad T450 с сензорен екран, а Dell – $300 за XPS 13 със сензорен дисплей. Acer C720 със сензорен дисплей е с $80 по-скъп от обикновения модел.

 

2. Батерия

Независимо от това дали го използвате или не, сензорният дигитайзер е включен през цялото време и по този начин се хаби по-бързо батерията на лаптопа. Според тестовете, батерията на версията на Dell XPS 13 без сензорен дисплей издържа в продължение на 11 часа и 42 минути при непрекъснато сърфиране в интернет през Wi-Fi. Моделът със сензорен дисплей може да се ползва при тези условия само 7 часа и 24 минута.

 

3. Мобилност

Моделите лаптопи със сензорни дисплеи са по-дебели и по-тежки устройства в сравнение със стандартните модели. Добавянето на сензорен дисплей към лаптопите увеличава теглото им с 91 до 181 гр.

 

4. Удобство

Когато използваме таблета или смартфона си, обикновено ги доближаваме до лицето си. Нещата не са толкова прости при лаптопите, тъй като трябва да се съобразявате с по-различния им дизайн. Достигането на дисплея на лаптопа е не само неудобно, но и вредно, тъй като скоро ще ви причини болки в рамото и ръцете.

 

5. Зрителен ъгъл

Ако искате да използвате лаптопа си като огледало, тогава си купете модел със сензорен дисплей. Всички сензорни екрани се изработват от лъскав материал, който ограничава ъглите на видимост и показва отражения. Само си представете, как ще се чувствате ако ви се наложи да направите презентация или да гледате филм или снимки с приятел.

 

Някои модели имат покритие ‘против отблясъци’, но дори и с тях ако сте на по-силна светлина, ще изпитвате неудобство при работа. За съжаление, много преносими компютри с обикновени дисплеи също имат лъскави екрани. Но ако искате лаптоп с матов дисплей с възможно най-широк ъгъл на гледане и без отражения, не избирайте модел със сензорен екран.