Австралия вече може да се похвали, че е дом на най-високата вертикална градина на планетата, която е разположена в Сидни. Дългоочакваното съоръжение се казва One Central Park и се извисява на височина от 166 метра и представлява спиращо дъха съчетание между модерна архитектура и природа. Уникалният проект е създаден от дизайнерите Жан Новел и Патрик Бланк с идеята да ни покаже как градските сгради могат да изглеждат по изцяло нов и привлекателен начин, предаде Inhabitat.

 

Оne Green Park е покрита с жива фасада от над 250 вида местни австралийски цветя и други растения, които придават екзотичен вид на стъклената структура. Зелените тераси се преплитат между всеки един етаж на съоръжението във вертикална посока и се сливат с обширния парк, който го обгражда. Неговата големина е от 64 хил. квадратни метра, като в него са разположение множество жилищни сгради, магазини и обособени пространства за отдих и вдъхновение на художници, архитекти и др. артисти.

 

Паркът също така предлага на посетителите си голяма тревна площ за почивка, открито кино и сцена за музикални концерти и фестивали. Дизайнът на One Central Park обръща внимание на всеки един детайл, който изпълнява определена задача, като огледалата разположени на покрива, които улавят слънчевите лъчи и ги пренасочват към директно към вертикалната градина. След като Слънцето се скрие, съоръжението се превръща в огромен дисплей с LED светлини, които са създадени специално за One Central Park oт дизайнера Ян Керсале.

 

В галерията долу можете да видите още изображения: