Формула 1 e едно от най-популярните автомобилни състезания в света, като всяка надпревара приковава вниманието на милиони фенове по цял свят. В последните години организаторите внесоха драстични в правилата, по които то се провежда с идеята да направят още по-напрегната битката между водещите отбори. Въпреки това има много хора, които смятат, че те продължават да ограничават значително потенциала на болидите и пречат на иновациите във Формула 1.

 

Холандският дизайнер Aндриес ван Овербийке също споделя това мнение и разработи концептуални болиди, които показват как биха могли да изглеждат те, ако се използват най-съвременните технологии и ги няма сегашните ограничения във Формула 1. Според него проблемът се крие в това, че надпреварата е бизнес за милиони долари, като строгите правила ограничават сериозно конкуренцията в нея. Дизайнерът смята, че и в момента има ефективни решения, които могат не само да намалят разходите на отборите, но също да гарантират и безопасността на болидите.

 

Aндриес ван Овербийке експериментира с идеята да се премахне затворения кокпит, да се промени изцяло дизайна на предните крила, както и с използването на изцяло различни материали в производството на корпуса им. От своя страна той създава прототипи на бъдещи болиди, които са базирани на сегашните версии на отборите McLaren-Honda, Red Bull и Williams. Ще е интересно да видим дали идеите му могат наистина да намерят място в бъдещите болиди от Формула 1.


Вижте какви технологии се крият в един болид от Formula 1

 

В галерията долу можете да видите още снимки: