iPod отдавна се превърна в синоним на MP3 плейър. През последните години, обаче, той стана толкова мощен и изпълнен с екстри, че има нужда от нова дефиниция – медия плейър.

 

Gizmodo.com ни поведе на бързо пътешествие в близкото минало, в което виждаме еволюцията на един от най-успешните продукти на Apple. Присъединете се и вие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 октомври, 2001год. – Apple представят пред света първия iPod. Плеърът се предлага в няколко разновидности, като най-усъвършенстваният има 10GB памет, издържа до 10 часа на зареждане и се продава за $499. iPod поставя началото на една нова тенденция, заменяйки големите MP3-плейъри с по-малки устройства, оборудвани с хард диск, процесор, литиева полимерна батерия и дисплей с голяма резолюция.

 

2002 – iPod става съвместим с компютрите с Windows благодарение на софтуера Musicmatch. През декември същата година Apple пускат първата лимитирана серия iPod-и. За допълнителните $49 потребителите получават MP3 плеър с гравиран подпис или лого от изпълнителите No Doubt, Madonna и Beck, както и известния скейтър Тони Хоук.

 

2003 – Apple представят т.нар. Touch Wheel, който въвежда чувствително на допир контролиране на песните в плеъра. Същата година плеърите се сдобиват и с USB порт, който прави много по-лесна синхронизацията с компютрите с Windows. Преди това, iPod има само FireWire порт, с който по това време разполагат ограничен брой PC-та. И, разбира се, един от най-важните моменти през тази година е излизането на iTunes Music Store.

 

2004 – Излиза iPod mini, както и iPod Photo – четвъртото поколение iPod, който има цветен дисплей. iPod mini не успява да добие същия успех като предшествениците си, затова от него има само две поколения. През същата година, Apple представят специално издание на iPod, който има 30GB памет, струва  $349 и се продава заедно с диск на U2.

 

2005 – Продажбите на плеъра вече достигат 50млн. Същата година излизат iPod Video, iPod Nano и iPod Shuffle, последният от които е истински хит и само за три месеца осъществява над 1,8млн. продажби. iPod Nano също се превръща в доста обещаващ продукт, който с течение на времето усъвършенства дизайна и възможностите си дори още повече.

 

2006 – Apple спират да продават CD-та в комплект с iPod-ите си. Продажбите на плеъра достигат 100млн. Излиза второто поколение iPod Shuffle, но потребителите вече са по-резервирани към продукта, който прави компромис с качеството на музиката, за да може да се продава на по-достъпна цена.

 

2007 – Излиза първият iPod Touch, който има тъчскрийн, издържа до 22 часа за едно зареждане и се продава за $399. Някои специалисти смятат, че този модел дори може да се разглежда като предшественик на iPhone. Моделът се свързва с Интернет чрез безжична връзка и е първия сред плеърите на Apple, който работи с операционната система OS X (вече iOS).

 

2009 - 2010 – В света са продадени над 250млн. различни модели iPod. Apple представят трето поколение iPod Touch, който издържа до 30 часа на едно зареждане. През първата половина на 2010 Apple отбелязват 269490000 продадени iPod-а. През септември тази година, iPod Touch се сдобива и услугата Game Center, която позволява на собствениците му да играят социални игри през плеъра си. Каквото и да очакваме от Apple занапред, можем да бъдем сигурни, че еволюцията на iPod ще върви само нагоре.