Facebook е неизменна част от ежедневието ни, най-популярната социална мрежа в интернет, един от водещите начини за комуникация онлайн, както и един от най-посещаваните сайтове в глобалната мрежа. Любопитното е, че компанията успя да постигне всички тези неща само за едно десетилетие, тъй като днес се навършват точно 10 години от представянето на Facebook. Първоначално достъпът до страницата е ограничен единствено до студентите в Харвърд, а нейни създатели са Марк Зукърбърг, Едуардо Саверин, Андрю МакКолъм, Дъстин Московиц и Крис Хюс.

 

Само няколко месеца отнемат на Facebook да премине границата от 1 млн. потребители, което се случва още през декември 2004г. Представители на други образователни институции от цял свят започват да използват страницата от октомври следващата година, когато е представена и Facebook Photos функцията. Година по-късно Зукърбърг интегрира и News Feed към профилите ни, реализира премиерата на мобилна версия на социалната мрежа и позволява на всеки, който желае да се регистрира в социалната мрежа.

 

За да отбележи навършването на 5-тата годишнина от създаването на Facebook, от компанията представят през февруари 2009г. култовият Like Бутон. През юли 2010г. социалната мрежа вече се използва от над 500 млн. души, а популярността и продължава да расте и след премиерата на Timeline година по-късно. Днес Facebook има потребителска база от над 1,2 млрд. души по цял свят, което е доста впечатляващо и по най-добър начин показва какво е влиянието на социалната мрежа в ежедневието ни.