60-тото издание на песенния конкурс Евровизия 2015г. ще завърши днес с грандиозен финал в австрийската столица Виена. Българската национална телевизия ще излъчва събитието на живо на 23 май от 22:00 българско време. Макар че страната ни не участва в престижното състезание, повече от ясно е, че хиляди българи ще включат телевизора късно в събота, за да разберат коя е най-добрата европейска песен за годината.

 

В песенния конкурс Евровизия 2015 ще се борят за първото място изпълнения от двайсет и седем страни, сред които Литва, Полша, Словения, Швеция, Норвегия, Черна гора, Кипър, Азербайджан, Израел, Русия, Гърция, Унгария, Румъния, Грузия, Сърбия, Армения, Албания, Белгия, Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия. Песен ще изпълни и специален гост на конкурса от далечната Австралия.

 

Юбилейното издание на песенния конкурс Евровизия върви под наслова „Building Bridges” – „Градим мостове”. Мотото отразява по метафоричен начин идеалната цел на състезанието да обедини не само европейските изпълнители, но и, както става ясно от подбора тази година, народите от цял свят.

 

Тук може да научите кой създава изображенията Google Doodles.

 

untitled_400_12

 

Песенен конкурс „Евровизия“ 2015г.


Остават броени дни до избирането на тазгодишния финалист, но вече се спрягат имената на няколко потенциални победителя. Фаворитите за спечелване на Евровизия 2015 са трима: представителката на Русия Полина Гагарина, шведът Манс Залмерлов и италианската група впечатлила публиката с уникалната си опера с поп елементи Ил Воло.

 

Песенният конкурс Евровизия се провежда всяка година, като първото му издание датира от далечната вече 1956 година. Според проучвания, интерес към шоуто всяка година проявяват между 100 и 600 милиона зрители, като състезанието е популярно и в много страни извън Европейския съюз, сред които САЩ, Южна Корея и други. С годините все повече и повече страни биват допускани до престижния конкурс, като дебютът на България, например, е през 2005 година.

 

Конкурсът Евровизия е дал начален старт на много изпълнители, които днес имат звезден статус. Сред тях са АББА и дори канадката Селин Дион, която печели Евровизия в Ирландия с песен на френски език. През 2014 година песенният конкурс Евровизия се проведе в Дания като призът грабна провокативната брадата изпълнителка от Австрия Кончита Вурст. Благодарение на нейната победа тазгодишното издание на Евровизия се провежда именно във Виена.