Спомняте ли си еуфорията на феновете на Apple, преди няколко месеца когато беше представена iOS 8? Е, сега е време да празнуват собствениците на Android устройства. Android 5.0 Lollipop вече е официално на пазара, а от тази статия може да научите кои смартфони ще получат ъпдейт до Android 5.0 Lollipop.

 

За разлика от Apple, които осъществяват пълен контрол над своя хардуер и софтуер, Android предлага по-голяма свобода. Всеки производител на устройства има право да влага свои идеи в платформата, това е хубаво но и доста объркващо за потребителите.

 

Google обаче събират идеи и най-добрите функции вече са вградени в Android. В миналото по –наблюдателните потребители бяха забелязали, че всички успешни приложения в онлайн магазина за приложения на Android впоследствие намираха място като функционалност в следващите версии на мобилната платформа на Google.

 

Така че и сега е възможно да има „познати“ за вас опции в Android 5.0 Lollipop. Ако искате обаче да разберете кои са 10 скрити функции в Android 5.0 Lollipop, трябва да видите списъкът на PC Mag.

 

1. Събуждане с двойно потупване

Вече може да събудите Android устройството си като потупате с пръст два пъти по екрана му.

 

2. Събуждане с думите „OK Google"

Можете също така да събудите вашето Android устройство с думите „OK Google“. За да активирате тази функция, отидете в приложението Google Now > Settings > Voice > „OK Google“ Detection >  и превключете на „Always on“. Ще бъдете помолени да кажете „OK Google“ три пъти, за да обучите своя смартфон. След като направите това ще може да събуждате устройството си по този начин.

 

3. Създаване на режим за гости

Lollipop позволява на потребителите да създават режим за гости на тяхното устройство. По този начин, няколко потребители могат да използват едно и също устройство. За да добавите потребител като гост, просто кликнете двукратно върху панела за уведомяване и изберете иконата на идентичност в горния десен ъгъл. Може да направите това и от Settings > Users.

 

4. Използвайте вграденото фенерче

От известно време iPhone-ите имат вградено фенерче, а сега вече с тази придобивка може да се похвалят и Android устройствата. Вярно е, че винаги може да изтеглите някое безплатно приложение за фенерче, но Lollipop ще ви спести тези усилия. От панела за уведомленията може да включите фенерчето.

 

5. Разглеждане на известия на заключен екран

Lollipop ви дава възможност да видите подробно уведомленията директно на заключен екран. Можете дори да ги отхвърлите с без отключване на устройството. Ако искате да изключите тази функция, просто отидете на Settings > Sound & notification > When device is locked > и променете настройката на „Don't show notifications at all“.

 

6. Удължаване живота на батерията

Lollipop ви дава възможност да удължите живота на батерията на вашето устройство. Макар тази функционалност да не е толкова добра, колкото Ultra Power Saving режима в Samsung Galaxy S5, чрез който може да поддържате телефона да работи в продължение на дни, то тази нова функция в Lollipop ще удължи живота на батерията с около 90 минути. Трябва да докоснете батерията, за да отидете на „Battery“ страницата. От тук докоснете иконата на менюто в горния десен ъгъл (трите точки) и изберете " Battery saver". От тук можете да включвате и изключвате различни функции за съхраняване на батерията. А от тази статия ще научите за още 8 начина да удължите живота на батерията на смартфон с Android.

 

7. Може да търсите в мрежата от всякъде

Лентата за търсене на Google винаги е на най-отгоре на началния екран. Тя е там дори когато сте отворили някое приложение.

 

8. Закачане на приложения

Тази функция може да бъде полезно ако имате по-дебели пръсти и ви е трудно да навигирате, както и ако сте родител и искате да предоставите на детето си достъп до някое видео в YouTube, но не и до останалата част на устройството ви. За да активирате тази функция, отидете на Settings > Security > Advanced > Screen pinning и вклечете опцията. Сега щом отидете в Overview, всички приложения които може да закачате ще се появят с малка синя икона на кабърче в долния десен ъгъл. Докоснете тази икона и Android ще ви помоли да потвърдите че наистина искате да направите това.

 

9. Сast screen контрол

Android прави лесно прехвърлянето на съдържание от всяко устройство към Chromecast или Android TV (няма нужда да изтегляте допълнителна Chromecast приложение). За достъп до функцията, плъзнете надолу контролния панел и натиснете „Cast screen" или отидете в Settings > Display > Cast screen.

 

10. Flappy Android Bird (Великденско яйце)

За да стартирате играта отидете в Settings > About tablet > и многократно натиснете Android версията. Ще се появи една близалка, на която може да промените цвета ако я докоснете. А ако задържите пръста си върху нея ще стартирате игра подобна на Flappy Bird.