Aко по някаква причина имейл услугата на Google, Gmail, не е достатъчно мощна за вас, добре е да знаете, че можете да откриете допълнителни екстри и функции в Gmail Labs. Списъкът е доста голям, но от Life Hacker ще насочат вниманието ни към най-важното, което трябва да знаем по темата.

 

Ако кликнете тук ще научите няколко бързи начина за това как да освободите място в Gmail. Информацията ще е полезна както за напреднали потребители, така и за онези, които не се чувстват много уверени с работата с компютър и интернет.

 

А ако кликнете тук ще научите какви ограничения налага услугата Gmail. И така, по долу ще намерите 10 функции в Gmail Labs, които не трябва да пренебрегвате.

 

1. Quick Links

След като активирате Quick Links в Gmail Labs може да получите бърз достъп до отделни писма, съхранени резултати от търсенето, важни писма и други. Quick Links добавя в левия панел на Gmail настройващ се блок с препратки за бързо преминаване към съответния елемент или имейл.

 

2. Canned Responses

Ако често използвате фрази, които се налага да изпращате отново и отново като тема на писмата ви, можете да ги запазите като шаблони и да ги използвате, когато е нужно. Canned Responses е опцията, която може да ви помогне, но преди това ще трябва да я активирате в Gmail Labs.

 

3. Reply All

Може би една от най-полезните функции е тази, която ви позволява да настроите вашия отговор по  подразбиране да е ‘Reply All’. Разбира се, в случаите когато искате да отговорите само на един човек, ще може да направите това, като натиснете падащото меню до бутона ‘Reply All’.

 

4. Apps Search

Ако използвате Google Docs или Google Sites, Apps Search (функцията е достъпна в Labs) ви предлага една страхотна възможност за търсене за тези две приложения. Когато търсите нещо в Gmail, Apps Search  ще ви показва и съвпаденията от резултатите от търсенето в Docs и Sites под тези на Gmail. По този начин ще можете да вършите всичките си задачи в Google от един таб.

 

5. Send & Archive

Отидете в Gmail General Settings и кликнете върху радио бутона ‘Show Send & Archive button in reply’. От сега нататък, когато композирате имейл, можете да изпратите вашето съобщение и да го архивирате веднага, за да може вашата пощенска кутия да остане подредена.

 

6. Unread Message

Може да направите така, че когато получите нови съобщения табът на Gmail да светва, но ако искате бързо да узнаете колко непрочетени имейли имате в пощенската си кутия, функцията ‘Unread message icon’ в  Gmail Labs ще ви свърши работа.

 

7. Auto-Advance 

Auto-Advance  автоматично показва следващата кореспонденция вместо пощенската ви кутия след изтриване, архивиране или заглушаване на разговор. Можете да изберете дали да преминете към следващия или предишния разговор в страницата ‘General’ на Settings.

 

8. Клавишни комбинации

Ако използвате опцията ‘Custom keyboard shortcuts’ в Gmail Labs, може да създавате свои клавишни комбинации за Gmail и по този начин да подобрите работата си с услугата.

 

9. Undo Send

Ако сте изпратили мейл, който искате да промените, можете да сте спокойни, защото тази грешка може да бъде корегирана. След изпращане на даден имейл, Gmail изчаква определен брой секунди (5, 10, 20, или 30, които са конфигурируеми в настройките на Gmail) преди да го достави на получателя. През този период, вие можете да натиснете бутона ‘undo’.

 

10. Преглед на външни услуги в имейлите ви

Gmail ви позволява да визуализирате неща като видео, документи и гласови съобщения, както и изображения в имейлите, ако те са изпратени от определени услуги. Например, ако някой от вашите контакти ви изпрати съобщение с адрес в него, Google Maps Preview Lab автоматично ще ви покаже, този адрес на картата. Има и визуализация за Google Voice, Yelp и Picasa ако вие или вашите контакти използват тези услуги.