Днес само с няколко натискания по клавиатурата можем да получим достъп до неограничено количество информация. Но при ниска скорост на интернет връзката, в резултат на което интернет страниците се зареждат бавно, а файловете може да се изтеглят цяла вечност, удоволствието от това предимство значително намалява.

 

Ето защо всички знаят колко е важен днес постоянният достъп до високоскоростен интернет. За съжаление обаче, не всички хора по света имат възможност да се ползват от подобна привилегия.

 

Компанията Akamai Technologies, доставчик на облачни услуги, за пореден път е направила списък на страните с най-високите скорости на интернет връзката в света. Според доклада, 96% от населението на България сърфира в интернет със скорост на връзката си от над 5 Mbps, като по този показател страната ни е на челна позиция в света.


Благодарение на Business Insider можем да разберем кои са 10-те държави с най-бързия интернет в света.

 

1. Южна Корея

Жителите на Южна Корея се радват на една от най-бързите интернет мрежи – 22,2 Mbps. Интернет скоростта се е увеличила с 1,6% през последната година.

 

2. Хонг Конг

На втора позиция се нареждат Хонг Конг, чиито жители използват скорост от 16,8 Mbps. Интернет скоростта в страната се е увеличила с 37% през последната година.

 

3. Япония

Жителите на Япония се радват на скорост от 15,2 Mbps. Интернет скоростта се е увеличила с 16% през последната година.

 

4. Швеция

Средната отчетена скорост на интернет връзката в Швеция е 14,6 Mbps. Интернет скоростта се е увеличила с 34% през последната година.

 

5. Швейцария

Средната отчетена скорост на интернет връзката в Швейцария е 14,5 Mbps. Интернет скоростта се е увеличила с 21% през последната година.

 

6. Холандия

Жителите на Холандия също се радват на бърза интернет връзка – 14,2 Mbps. Интернет скоростта се е увеличила с 15% през последната година.

 

7. Латвия

Прибалтийската държава е на седмо място в света по бърз Интернет – 13 Mbps средна скорост. Интернет скоростта се е увеличила с 25% през последната година.

 

8. Ирландия

Средната скорост на връзката в Ирландия е 12,3 Mbps. Интернет скоростта се е увеличила с 8,4% през последната година.

 

9. Чехия

Чехия също успява да влезе в тази класация, тъй като нейните жители се радват на средна скорост от 12,3 Mbps. Интернет скоростта се е увеличила с 8,4% през последната година.

 

10. Финландия

Класацията завършва поредната европейска държава – жителите на Финландия се радват на скорост от 12,1 Mbps. Интернет скоростта се е увеличила с 33% през последната година.