Може би си спомняте скандала с масовото изтичане в Интернет на голи снимки на знаменитости от личните им мобилни устройства? Това беше сериозно нарушаване на сигурността и подчерта уязвимостта на iCloud и другите подобни технологии.

 

Навярно сега си задавате въпроса може ли да се доверите на услугите за съхранение на данни в облака? Това е въпрос, който като че ли има своя естествен отговор (който по презумпция е отрицателен), но поради нуждите си, потребителите постоянно търсят уверение, че облачните услуги могат да бъдат надеждни.

 

Затова и всеки, който има iPhone и достъп до iCloud, има належаща нужда да разбере как да работи сигурно и по начин, който не компрометира най-поверителните му данни. Вижте тези 9 съвета за защита на данните ви в iCloud, дадени от Life Hack.

 

1. Разберете значението на физическата сигурност

От решаващо значение за вашата сигурност е реално да пазите вашите технологични устройства и да знаете във всеки един момент къде са те и кой има достъп до тях. Ако вашият iPhone или таблет е настроен да си спомня паролата ви в iCloud например, всеки, който влиза в контакт с устройството ви  може лесно да получи достъп до всички ваши данни или изображения, които се съхраняват в iCloud. Така че, дори и ако имате силна и различна парола за всеки акаунт, ще трябва и физически да ограничите достъпа до вашите устройства.

 

2. Променете вашия подход към създаване на пароли

Специалистите съветват потребителите да създават силни и уникални пароли като комбинират букви, цифри и специални символи. Това обаче не е достатъчно, за да защитите личните си данни в iCloud, просто защото хакерския софтуер успешно заобикаля единични думи и буквено-цифровите редици. Вместо това, вие трябва да използвате фрази, които вие бихте си спомнили лесно, но са изключително трудна за разгадаване от софтуер за превод. Това ще добави допълнителен слой на сигурност на данните ви в iCloud.

 

3. Използвайте само сигурни безжични мрежи за пренос на данни

Като основна мярка за сигурност, Apple криптира всички файлове, които се изпращат на iCloud и ги съхранява в този формат. Този тип елементарна мярка може успешно да бъде преодоляна от повечето хакери, така че е важно да вземете допълнителни мерки, когато прехвърляте данните си към iCloud. Наложително е, да използвате само сигурни безжични мрежи, когато се свързвате с iCloud, например, като тези, които можете да контролирате чрез цифрово-буквена парола. Избягвайте обществените мрежи за достъп, или тези, достъпни чрез кафенетата, тъй като те са много по-уязвими.

 

4. Защитете файловете на устройството си, както и тези в iCloud

Apple криптира файловете, изпратени от синхронизирани устройства, след като те са били съхранявани в iCloud, но не се грижи за самия телефон. Така че, ако вашето устройство е свързано с iCloud, но не е защитено с парола, или от възможността да се изисква от потребителя да одобри достъпа всеки път, когато се включва чрез USB в нова машина, е възможно хакерите да използват редица програми на трети страни за да копират файловете ви директно от телефона. С оглед на това, не забравяйте да заключвате телефона си, тъй като това ще криптира всички файлове и ще ги направи недостъпни дори и ако те бъдат откраднати.  

 

5. Криптирайте поверителните файлове и изображения на вашия хард диск

Добре е да криптирате всички синхронизирани и поверителни данни, които съществуват на вашия твърд диск. Докато криптираните файлове в iCloud са относително защитени, това няма да е от значение, ако те бъдат откраднати от вашия твърд диск, смартфон, мобилен телефон или таблет. Ето защо от решаващо значение е да записвате файлове като например данни за здравеопазване или финансова информация в криптиран формат в първоначалното им местоположение. Това е допълнителна мярка за сигурност, която защитава целостта на данните, съхранявани в iCloud.

 

6. Бъдете предпазливи със Siri

Трябва да сте наясно, че дори когато устройството ви е заключено с четирицифрен код за достъп, има настройка по подразбиране, която позволява на потребителите достъп до интелигентния личен асистент Siri. Целта на Apple е по този начин да помага на потребителите да извършват действия чрез гласови инструкции без да е необходимо да въвеждат думи. Това създава потенциал за огромна празнина в сигурността, тъй като всеки може да попита Siri въпроси, отговорите на които може да застрашат вашите данни, контакти и допълнителна информация.

 

7. Изберете опцията при която вашия телефон да изтрива данни, ако има твърде много неуспешни опити за достъп

В настройките на iPhone, има опция която се намира в долната част на страницата „Passcode Lock“ под Siri, която е озаглавена „Erase Data“. Ако я активирате, това автоматично ще изтрие всички съхранени данни в телефона ви при 10 неуспешни опити за получаване на достъп до устройството или свързаните с него акаунти. Макар че това е драстична опция, тя може да ви спести много големи неприятности.

 

8. Използвайте двуфакторно удостоверяване на идентичността

Apple предлага възможността за ползване на двуфакторна автентикация като допълнителна функция за потребителите на iTunes и iCloud. Тя работи като изисква от потребителите да влязат в акаунта си едновременно с парола и уникален код. Тези кодове обикновено се изпращат чрез SMS при регистрацията. Това е една проста стъпка, но тя може да ви осигури значително спокойствие.

 

9. Акаунтът ви в iCloud трябва винаги да е свързан с активен имейл акаунт

Това е подробност, която много потребители пренебрегват, но празните и неизползвани имейл акаунти представляват лесна мишена за кибер крадците.