Идеята да се изпрати човешка мисия до повърхността на Марс не е нова и много учени усилено работят, за да превърнат тази концепция в реалност. Екип от специалисти на Northrumbia и Edinburgh Universities използваха феномен, който е известен като „ефектът на Лайденфрост“ в изобретяването на интересен продукт. Учените се надяват с него да произведат уникален двигател, който да бъде част от совалката, която ще прати първите хора на Марс, предаде Gizmag.

 

Въпросният агрегат ще използва сух лед, за да функционира, като той се намира в изобилие на повърхността на „червената планета“. По този начин те ще отстранят един от най-големите проблеми пред реализирането на подобна мисия, а именно необходимостта от огромно количество гориво. В момента учените вече създадоха работещ прототип на уникалния си двигател и ще продължат да работят, за да подобряват неговите възможности.

 

Съоръжението използва блок от сух лед, който се затопля от специална алуминиева повърхност и се възползва от влизането на течността в контакт с друга субстанция, която е значително по-гореща от собствената си точка на кипене. По този начин учените се надяват да използват замразени частици въглероден диоксид, за да улеснят значително начина, по който ще транспортират хора до Марс. За нас потребителите ще е интересно да проследим как ще продължи да се развива този атрактивен проект.