Всеки 40 минути Земята получава толкова много слънчева светлина, че само тя би могла да задоволи енергийните нужди на човечеството за цяла година. Въпросът, обаче, е как да я уловим и превърнем в електричество. Според проучване на швейцарския институт École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) цитирано от сайта iflscience.com, подобрена версия на „материала-чудо” графен ще увеличи двукратно количеството електричество генерирано от фотоволтаични устройства.

 

В проведен експеримент учените поставили графен в камера с вакуум, която след това облъчили с инфрачервена лазерна светлина с цел да възбудят електроните и да увеличат способността им да носят заряд. Втори лазер излъчвал светлинни пулсации, отчитайки енергийното ниво на всеки електрон при всеки пулс. Благодарение на химическа промяна на броя на електроните посредством възбуждане, екипът успял да подобри фотоволтаичната производителност на материала. Полученият нов вид графен позволява на електрона, създаден след навлизането на фотон, да възбуди още два електрона, генерирайки повече електричество.

 

За да абсорбира светлина, обаче, графенът трябва да се комбинира с други ултра-тънки материали като, например, тунгстенов диселенид или молибедниев дисулфид. Ако теорията на учените бъде потвърдена, то превръщането на светлина в електричество в соларните панели може да се увеличи от сегашните 32% до внушителните 60% и  по този начин да направи революция в соларните технологии.