Го е антична логическа игра, която е създадена в Китай преди повече от 2500 години и е в пъти по-сложна от класическия шах. Основната причина за това са повечето възможни ходове и комбинации, а много изследвания показват, че тя увеличава значително коефициента на интелигентност. Честата игра на Го развива умствените ни способности, тъй като използва едновременно лявата и дясната част на мозъка.

 

Още по-интересното е, че тя все още доминира над хардуера, тъй като все още не е създаден компютър, който да може да победи добър играч на Го, предаде Wired. Една от причините за това са твърде многото възможни комбинации, които объркват даден софтуер и не му позволяват да прецени кои от тях са важни. Го се играе на дъска с 19х19 квадратчета от двама души, които разполагат на нея черни и бели пулове в опит да превземат по-голяма част от пространството.

 

Трябва да отбележим, че при шаха в началото са възможни около 400 различни хода, докато при китайската игра тази стойност е 129,960. Друг интересен факт е, че средната продължителност при Го е около 200 хода, докато при класическия шах цифрата е около 40-50. Именно заради това много учени и компютърни специалисти изпитват сериозни проблеми в разработването на софтуерен алгоритъм, който да предвиди Го стратегията на друг човек.