Въглеродният диоксид е силен парников газ, който е една от основните причини за глобалното затопляне и задържа топлината в атмосферата на планетата ни. Статистическите данни на учените от NOAA разкриват изключително тревожни новини за промяната на температурата в глобален мащаб. Последният им анализ показва, че стойностите на въглероден диоксид на Земята са достигнали рекордни нива, предаде PopSci.

 

Крайното заключение от тях показва, че концентрацията на този газ вече е преминала границата от 400 частици на милион или (ppm), което е доста неприятно. В продължение на години учените от цял свят се опитват да стимулират развитието на практики от големите държави, които да поддържат тези стойности поне под 350ppm. По всичко личи, че усилията им в тази сфера не са достатъчни и сегашния анализ на NOAA e категорично доказателство за това.

 

Въглеродният диоксид е естествен газ, но ние увеличаваме присъствието му в атмосферата с всеки изминал месец, тъй като той се генерира от множество източници. Сред тях са различни електрически автомобили и други превозни средства, изгарянето на изкопаеми горива за производство на енергия, промишлени и селскостопански източници и т.н. Остава да видим какви мерки ще предприемат най-големите държави на Земята, за да намерят най-накрая начин да се противопоставят успешно на тази тенденция.