Google разполага с огромна база данни за всеки един потребител, който често използва нейните популярни услуги и приложения в интернет. Анализатори от Bloomberg, че много скоро компанията повече възможности да ограничава достъпа им до определена поверителна информация. Така всички ние ще разполагаме с много повече контрол за това какви данни използва за нас всяко едно приложение, предаде SlashGear.

 

В момента не знаем дали тази функционалност ще е част от Android M версията на платформата или ще бъде достъпна за по-старите версии на платформата с допълнителен ъпдейт. Идеята на компанията е да ни позволи сами да избираме кои заглавия изискват информация за локацията, списъка с контакти или изображенията ни. Досега подобна функционалност можеше да се използва от собствениците на смартфони и таблети, благодарение на приложения на трети страни, като например App Ops.

 

Желанието на Google е да можем във всеки един момент да виждаме каква информация се използва от любимите ни приложения и да разполагаме с възможността прецизно да контролираме достъпа до нея. При всички положения подобен инструмент ще се възприеме положително от милионите потребители на Android. В заключение ще отбележим, че в края на месеца ще се проведе I/O конференцията на компанията, където вероятно ще научим повече детайли за новата функционалност.