Вероятно всеки от нас се е случвало да изтегли безплатно приложения на своя смартфон или таблет, а след това се окаже, че постоянно иска да плащаме допълнително за различни функции, нива, герои или др. При всички положения можем да кажем, че това е един от най-досадните неща на съвременните ни мобилни устройства. Още по-неприятното е, че доста разработчици обръщат все повече внимание на възможността да използват етикета „безплатно“, за да популяризират своите заглавия.

 

Добрата новина за нас потребителите е, че скоро тази ситуация ще се промени, тъй като от ЕС също разкритикуваха най-големите компании, че позволяват това да се случи. Регулаторните органи решиха да променят изцяло дефиницията за „безплатно“ приложение и Google се превърна в първия технологичен гигант, който потвърди, че ще се съобрази с новите правила, информира Gsmarena. По този начин вече няма да откриваме заглавия в Google Play, които искат от нас да плащаме допълнително, а са категоризирани като безплатни.

 

Така потребителите ще имат по-ясна представа за приложенията още преди инсталират и ще се намали възможността например, някое дете да вземе смартфона на родителите си и да пазарува безразборно в онлайн магазина на компанията. Apple също обещаха, че ще обърнат внимание на изискванията на ЕС и ще ги включат в App Store, но все още не знаем кога ще се случи това. Съвместните усилия на ЕС и големите компании ще ни позволят много по-лесно и бързо да разбираме какво точно приложения изтегляме и това определено е добре за всички потребители.